Hrachové pyré s pečenou zeleninou
Ač jsem myslela, že tenhle recept už na blogu tak rok visí, pletla jsem se. Sice jsem si jistá, že jsem ho fotila, ale prostě ne a ne ho najít 🙂 A byla by velká škoda, kdybych ho tu nezmínila, ač jde o úplně jednoduchou, ale na druhou stranu vynikající věc! Kdo má rád luštěniny, určitě bude talíř vylizovat s boulema za ušima.
Podzim a zima není sice moje milovaná část roku, na druhou stranu přijdou k chuti jídla, která bychom si naopak běhěm jara a léta asi moc neužili a možná se do jejich vaření raději ani nepouštěli. To je hlavně lehká kuchyně – čerstvá zeleninka a tak… 🙂 Zato teď – teď mi chuť na pečenou zeleninu přichází dnes a denně. Teplo v troubě vytáhne ze zeleniny lehkou nasládlost a zintenzivní se její chutě. Tudíž se u mě na talíři často objevuje nejen jako příloha, ale taky jako součást teplých salátů anebo takhle na luštěninové kaši.
V tomhle receptu, resp. na fotce u receptu vidíte mrkev, petržel, růžičkovou kapustu a cuketu. Nicméně tenkrát, když jsem recept fotila, jsem určitě pekla i červenou řepu, tuším, že celer, a naprosto super je pečený fenykl. Při krájení zeleniny zohledněte její „tvrdost“ – tedy tu tvrdší zeleninu krájejte na menší kusy oproti té měkké, jako je například cuketa. Z vyjmenovaných druhů, které se k pečení skvěle hodí, bych řepu nakrájela nejtenčeji, o něco silnější by byl celer, růžičkovou kapustu bych nechala vcelku, pak bych na slabá kolečka nakrájela mrkev, o něco větší může být petržel a fenykl krájím na slabé proužky. Cuketa, příp. třeba lilek, může být nakrájená na větší kusy.
Hrách není zrovna top potravina, kterou by si doma Češi vařili co chvíli. No, ostatně to platí o luštěninách celkově. Buď jim ta chuť prostě nejede (protože to neumějí ochutit), anebo se jim nechce luštěniny nejdřív namáčet, pak vařit… hrozně namáhavá práce 🙂 U mě je spíš problém nezapomenout na to, že jsem si chtěla uvařit luštěniny. Ale takovýžlutý půlený hrách, ze kterého dělám kaši, je měkký zanedlouho po uvaření. Podobně je to i se zelenou, černou a červenou čočkou, z nichž právě ta červená může být dobrá alternativa k hrachu.
Luštěniny mají samy o sobě poměrně vysoký obsah bílkovin. Pokud byste si přáli do jídla ještě nějaké dodat, bude se skvěle hodit ovčí nebo kozí sýr, případně nějaká semínka.
K receptu neudávám přesnou váhu – jde hlavně o inspiraci, kterou si dotáhnete podle vlastních chutí.
Doba přípravy: 45 minut
Suroviny:
sůl
mletý římský kmín
olivový olej
Mix zeleniny vhodné na pečení – mrkev, červená řepa, celer, petržel, růžičková kapusta, květák, cuketa, lilek, fenykl
čerstvě mletý pepř
případně čerstvý kozí nebo ovčí sýr, semínka
Postup:
Hrách vařte v osolené vodě doměkka. Pak část vody slijte a nechte po dně hrnce pár centimetrů. Zakápněte olivovým olejem a přidejte římský kmín. Rozmixujte dohladka. Podle potřeby případně přidávejte vodu + olej.
Zeleninu, jak jsem popisovala výše, nakrájejte na přimeřeně velké kusy. V míse zakápněte olejem, osolte a opepřete. Můžete přidat i nějakou bylinku – skvěle by se hodil tymián. Pečte na plechu při cca 190 °C, dokud zelenina nezměkne.
Na talír naservírujte kaši, zeleninu a případně posypejte rozdrobeným sýrem a semínky.