Jahodová žemlovka s čokoládovo-jahodovou šlehačkou
Sladká nadýchaná tečka po obídku. Tradiční českou žemlovku jsem se snažila malinko obměnit a stálo to za to.
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 – 25 minut
Množství: 4 porce
Suroviny:
- 4 plátky toastového chleba
- Asi 100 ml mléka
- 1 lžička másla + na vymazání pekáčku
- 150 g měkkého tvarohu
- 1-2 lžíce tekutého medu
- 1 vejce – oddělený žloutek a bílek
- 20 g strouhaného kokosu
- Asi 6 ks větších jahod
- Asi 2 lžíce krupicového cukru a stejné množství vody na sirup
Jahodová pěna:
- 100 ml smetany ke šlehání
- 25 g bílé čokolády
- 20 g másla
- 45 g jahod
Postup:
- Nejdříve připravte jahodovou pěnu. Do hrnce nalijte smetanu, přidejte na kousky nalámanou čokoládu a máslo, přiveďte k varu. Přidejte na kousky nakrájené jahody a krátce povařte. Poté rozmixujte a dejte vychladit.
- Troubu předehřejte na 170 °C. V misce smíchejte žloutek s medem, přidejte tvaroh a kokos, promíchejte.
- Mléko spolu s máslem zahřejte.
- Od toustového chleba ořezejte kůrky.
- Jahody nakrájejte asi na 3 mm silné plátky anebo drobné kostičky.
- Malou zapékací misku vytřete máslem.
- Toustový chléb namáčejte do vlažného mléka s máslem a vyložte jím dno misky. Na chléb navrstvěte polovinu tvarohové směsi, polovinu pokrájených jahod a znovu postup vrstvení zopakujte (chléb, tvaroh, jahody).
- V plecháčku svařte cukr s trochou vody. Z bílku vyšlehejte sníh, do něj vmíchejte s cukrový sirup. Oslazený sníh rozetřete navrch.
- Dejte zapéct do trouby asi na 20-25 minut.
Z lednice vyndáme jahodovou směs, kterou našleháme a podáváme jí k žemlovce.
Jahodovou zemlovku vidim prvne 🙂 myslis, ze by sly jahody nahradit malinami? 🙂 dekuji.
Rozhodně ano! To je dobrý nápad..a takové borůvky! Přivedla jste mě na skvělou myšlenku 🙂