Jedlé dárky
Vánoce mám moc ráda. Těší mě dělat radost ostaním, ale někdy je těžké vymyslet originální dárek, který bude osobní a který potěší. Darovat vlastnoručně vyrobený jedlý dárek je podle mě ideální cesta, jak potěšit úplně každého, protože láska prochází žaludkem. A krom toho neznám nikoho, kdo nerad jí a ochutnává.
Když jsem dávala dohromady nápady pro tenhle speciální vánoční článek, vymýšlela jsem recepty podle lidí, kterým reálně tyhle dárky budu věnovat. Nemůžu teď prozdradit, o koho přesně jde, protože by to pro ně nebylo překvapení. Jen tím ale chci říct, že každý má jiné chutě a každého potěší něco trochu jiného. Právě proto, že vy jste ti, kteří ty chutě znají, máte příležitost potěšit každého něčím speciálním.
Někdo ujíždí na slaném, takže si nejvíc pochutná na cibulovém čatní se sýrem a vínem. Někdo další je zase víc na sladké a raději zaboří lžičku do skleničky marmelády. A někdo si rád pochutná na sametovém likéru… V každém případě je skvělé darovat něco, co si většinou sám obdarovaný často nedopřeje anebo si to sám nepřipraví. Jasně, mohla jsem udělat domácí granolu, nasypat do sklenice sypké suroviny pro pečení muffin, ale spíš jsem vsadila na delikatesy.
Kávový likér
Doba přípravy: 45 minut
Množství: cca 500 ml
Suroviny:
Domácí kondenzované mléko:
- 300 ml plnotučného mléka
- 100 g cukru
- 20 g másla
Na dokončení:
- 1 lžíce instantní kávy
- 200 ml 30%smetany
- 200 ml bourbonu (nebo rumu)
Postup:
- Suroviny vložte do kastrolu a přiveďte k varu.
- Plamen trochu ztlumte a vařte za občasného míchání asi 30 minut, dokud mléko nezhoustne. Hustší bude ještě po zchladnutí, ale pokud se vám zdá, že je mléko řídké, ještě raději chvíli vařte.
- Instantní kávu zalijte asi dvěma lžícemi vroucí vody a rozmíchejte. Přilijte ke kondenzovanému mléku. Přilijte smetanu a bourbon a důkladně promíchejte.
- Skladujte v lednici cca 2 týdny.
Cibulové čatní
Doba přípravy: cca 1,5 hod.
Množství: cca 400 ml
Suroviny:
- 1 kg červené cibule (oloupané)
- 6-7 lžic oleje
- 140 g třtinového cukru
- 5 stroužků česneku
- 200 g nastrouhaného jablka (bez slupky)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 250 ml červeného vína
- 40 ml červeného vinného octa
- ¼ lžičky soli
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
- Cibuli nakrájejte na slabá půlkolečka. V hrnci nebo vysoké pánvi rozehřejte olej a cibuli pozvolna restujte. Občas promíchejte.
- Za takových 30 minut (dřív ne), přidejte cukr a asi 5 minut promíchávejte. Přidejte nakrájené jablko, česnek nakrájený na tenké plátky nebo podrcený, zázvor a promíchejte. Nechte dusit asi 10 – 15 minut. Poté přilijte víno a ocet a nechte pomalu vyvařit. Podle chuti osolte a opepřete
Domácí nutela se skořicí
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 sklenice (cca 250 ml)
Suroviny:
- 300 g lískových oříšků
- 1 lžíce ořechového oleje
- 50 g hodně tmavé čokolády (použila jsem 90%)
- 2-3 lžíce kakaa (nejlépe raw)
- 1 lžička mleté skořice
- Podle potřeby můžete osladit javorovým sirupem
Postup:
- Ořechy rozložte na plech a vložte do trouby předehřáté na 170 °C. Asi po čtvrt hodině vyndejte z trouby a promněte v utěrce, abyste oříšky zbavili slupek. Případně použijte rovnou oloupané…
- Ořechy přendejte do mixéru. Mixujte asi 10 minut, dokud nevznikne pasta. Během mixování stěrkou odlepujte ořechy od stěn mixovací nádoby.
- Než umixujete ořechy, rozpusťte čokoládu ve vodní lázni.
- Když jsou oříšky rozmělněné a pouštějí tuk, přidejte asi lžíci ořechového oleje, rozpuštěnou čokoládu, kakao a skořici. Mixujte, dokud se přísady dobře nepropojí.
- Podle chuti doslaďte.
- Uchovávejte v lednici. Pokud budete chtít nutelu roztírat třeba na palačinky, vyndejte ji předtím na chvíli z lednice, aby povolila, protože čokoláda jí trochu „zhutní“.
Mandarinkový džem
Doba přípravy: 1 hodina
Množství: cca 4 středně velké sklenice
Suroviny:
- 1500 g oloupaných mandarinek (slupku nevyhazujte)
- 1 Gelfix Extra
- 600 g cukru
- příp. kyselina citronová
Postup:
- Z kůry mandarinek odstraňte bílou část. Opatrně jí seřízněte ostrým nožem. Nakrájejte kůru na slabé proužky. Odvažte si asi 30 gramů.
- Kůru dejte do hrnce a zalijte horkou vodou. Vařte asi 10 sekund. Pak slijte, opět zalijte horkou vodou a zase vařte 10 sekund. Slijte, zalijte horkou vodou a vařte asi 15 minut do změknutí.
- Mandarinky nakrájejte na plátky. Dejte do hrnce a za občasného míchání pozvolna vařte 30 minut.
- Gelfix smíchejte se dvěma lžícemi cukru a přidejte k mandarinkám. Přidejte i uvařenou kůru. Vařte minutu. Přisypejte cukr a za častého míchání vařte 5 -10 minut. Zkuste dát lžičku marmelády na talířek. Pokud je po zchladnutí stále řídká, přidejte 1/2 lžičky až lžičku kyseliny citronové, vařte asi půl minuty a odstavte.
- Džemem naplňte sklenice, pořádně uzavřete a otočte dnem vzhůru na několik minut.
Bylinková sůl
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 malé skleničky (cca 450 ml)
Suroviny:
- 1 hrnek najemno nasekaných bylinek (směs)
- 1,5 -2 hrnky soli
Postup:
Bylinky promíchejte se solí a projeďte krátce v mixéru. Rozložte na plech a vložte do trouby (nejlépe na horkovzduch a při mírné teplotě, asi 40 °C sušte. Během sušení promíchávejte.
Děkuji Sklizeno za dodání kvalitních surovin.