Jehněčí kofty s celozrnnou plackou a červenou řepou

Jehněčí maso není problém sehnat během celého roku. Já jsem sehnala mleté jehněčí maso ve skvělé kvalitě v Icelandu a nemůžu si ho vynachválit. Bála jsem se, jestli nebude maso nasáklé tukem, které se bohužel u jehňat objevuje stejně tak jako u skopového, a naštěstí tomu tak nebylo. Příště pro něj do mrazáku sáhnu znova.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
Kofty:
- 120 g mletého jehněčího masa (koupíte v Icelandu)
- 1 malá šalotka
- 1 menší stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
- Snítka oregana anebo ½ lžičky sušeného
Placky:
- 70g hladké špaldové celozrnné mouky
- 140ml vody
- Špetka soli
Okurkový dip:
- 50g salátové okurky
- 40g bílého hustého jogurtu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Salátek z červené řepy:
- 80g uvařené červené řepy
- 1 čajová lžička červeného vinného octa
- 1 čajová lžička olivového oleje
- Špetka drceného římského kmínu
- Sůl
Postup:
- Cibuli šalotku nakrájejte na menší kusy. Česnek nakrájejte na plátky. Rozmrzlé mleté maso vložte do nožového mixéru. Přidejte šalotku, česnek, sůl, pepř a oregano. Promixujte.
- Z hmoty vytvarujte 4 placičky. Nechte v chladu uležet.
- Mouku promíchejte s vodou a solí. Nechte asi 10 minut uležet.
- Červenou řepu nakrájejte na drobné kostky. Vložte do misky. Promíchejte s octem, olejem, solí a římským kmínem.
- Okurku nakrájejte na slabé plátky. Vložte do misky. Přidejte sůl, pepř a jogurt a promíchejte.
- Z litého těsta upečte 2 stejně velké placky. Propékejte je mírně, na středním ohni.
- Na vedlejší rozehřáté pánvi rozetřete olej a kofty opékejte asi po 3-4 minutách z obou stran.
Tip na servírování:
Servírovat můžete kofty zabalené do placek s okurkovým dipem, posypané červenou řepou.