Kuřecí sendvič s dýní a karamelizovanou cibulí

Oběd by měl být vyvážený – měl by obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. A co je stejně tak důležité, je chuť. Tento sendvič má obojí.
Například v Anglii, Švédsku i jiných evropských státech se k obědu sendviče konzumují běžně. Nemyslím si, že je to úplně správné. I když lze připravit spoustu obměn sendvičů, jde vždy o pečivo proložené různými surovinami. To znamená, že se z dlouhodobého hlediska nejedná o příliš racionální skladbu jídelníčku. Nicméně jednou za čas si ho dám s radostí i já. A tím spíše si chci vytvořit senzační delikatesu, na kterou se budu zase těšit. Tento sendvič je nabušený chutěmi, které k sobě báječně ladí.
Jak sendvič/sandwich vznikl? V 18. století sendvič „vynalezl“ hrabě ze Sandwiche John Montague. Velký milovník hazardních her byl rozmrzelý, když musel hru přerušit kvůli jídlu. Hovězí maso si nechal nakrájet na plátky a přinést k hráčskému stolu. Aby si neumastil prsty, nastrkal maso mezi chleby a vytvořil nereznoucí lásku Britů i dalších milionů lidí na světě.
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 1 kuřecí prso (o váze 150 – 200g)
- Sušený tymián
- Sůl
- Olej
- 4 cl bourbonu
Pečená dýně:
- 300 g dýně Hokkaido
- 1 lžíce olivového olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Avokádový dip:
- 80 g zralého avokáda
- 80g jogurtu
- sůl
Navíc:
- 6 plátků toustového chleba
- Rukola
- Karamelizovaná cibule (recept zde anebo Tip viz. níže)
- Párátka
Postup:
- Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
- Hokaido nakrájejte na cca 1 cm silné půlměsíčky.
- Vložte do mísy a promíchejte asi se lžící oleje, trochou soli a pepře. Rozložte na pečící papír.
- Kuřecí maso posypte tymiánem a solí.
- Rozpalte pánev, přilijte olej a opékejte maso po dvou minutách z obou stran. Přilijte bourbon.
- Maso ještě asi po minutě z obou stran opékejte.
- Přendejte maso na plech s dýní a vložte do trouby. Maso pečte asi 5-7 minut, poté vyndejte z trouby a dýni nechte dopéct doměkka.
- Maso nakrájejte na plátky.
- Toustový chléb opečte v topinkovači anebo nasucho na pánvi.
- Plátek chleba potřete karamelizovanou cibulí. Rozprostřete dýni, 1- 2 lžíce dipu, rukolu, další plátek chleba, dip, maso, rukolu a přiklopte plátkem chleba potřeného karamelizovanou cibulí.
- Do dvou rohů zapíchněte špejli a našikmo překrojte.
TIP: Marmeládu z červené cibule, kterou do receptu používám, přímo miluju, a proto si jí vždy uvařím celou várku, nandám ji do skleniček a pak se hodí právě například do sendvičů anebo k sýrům. Pokud ji však po ruce nemáte, alespoň si dejte na čas a cibuli pozvolna karamelizujte na pánvi.Před dokončením podlijte portským vínem, nechte vypařit, přidejte oříšek másla a ztáhněte z ohně.
Tak tohle vypadá absolutně skvěle 🙂
Děkuju 🙂
Delala jsem dva druhy sendvicu – s dynovym tatarakem a rukolou a pro masozravce s trhanym kuretem, karamelizovanou cibuli a bbq omackou. Na dynovy tatarak padly dve hokaido dyne, ale spousta nam toho zustala jeste doma – nejak jsem neodhadla mnozstvi. Na kureci sendvice zase padli dve obr kurata – vaha dohromady asi 4,5 Kg, ale neco malo zustalo na snedeni doma a asi kilo cibule.
To zní skvěle 🙂