Kuřecí sendvič s dýní a karamelizovanou cibulí

Kuřecí sendvič s dýní a karamelizovanou cibulí

Oběd by měl být vyvážený – měl by obsahovat bílkoviny, sacharidy i tuky. A co je stejně tak důležité, je chuť. Tento sendvič má obojí.

Například v Anglii, Švédsku i jiných evropských státech se k obědu sendviče konzumují běžně. Nemyslím si, že je to úplně správné. I když lze připravit spoustu obměn sendvičů, jde vždy o pečivo proložené různými surovinami. To znamená, že se z dlouhodobého hlediska nejedná o příliš racionální skladbu jídelníčku. Nicméně jednou za čas si ho dám s radostí i já. A tím spíše si chci vytvořit senzační delikatesu, na kterou se budu zase těšit. Tento sendvič je nabušený chutěmi, které k sobě báječně ladí.

 

Jak sendvič/sandwich vznikl? V 18. století sendvič „vynalezl“ hrabě ze Sandwiche John Montague. Velký milovník hazardních her byl rozmrzelý, když musel hru přerušit kvůli jídlu. Hovězí maso si nechal nakrájet na plátky a přinést k hráčskému stolu. Aby si neumastil prsty, nastrkal maso mezi chleby a vytvořil nereznoucí lásku Britů i dalších milionů lidí na světě.

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 1 kuřecí prso (o váze 150 – 200g)
  • Sušený tymián
  • Sůl
  • Olej
  • 4 cl bourbonu

Pečená dýně:

  • 300 g dýně Hokkaido
  • 1 lžíce olivového olej
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Avokádový dip:

  • 80 g zralého avokáda
  • 80g jogurtu
  • sůl

Navíc:

  • 6 plátků toustového chleba
  • Rukola
  • Karamelizovaná cibule (recept zde anebo Tip viz. níže)
  • Párátka

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem.
  2. Hokaido nakrájejte na cca 1 cm silné půlměsíčky.
  3. Vložte do mísy a promíchejte asi se lžící oleje, trochou soli a pepře. Rozložte na pečící papír.
  4. Kuřecí maso posypte tymiánem a solí.
  5. Rozpalte pánev, přilijte olej a opékejte maso po dvou minutách z obou stran. Přilijte bourbon.
  6. Maso ještě asi po minutě z obou stran opékejte.
  7. Přendejte maso na plech s dýní a vložte do trouby. Maso pečte asi 5-7 minut, poté vyndejte z trouby a dýni nechte dopéct doměkka.
  8. Maso nakrájejte na plátky.
  9. Toustový chléb opečte v topinkovači anebo nasucho na pánvi.
  10. Plátek chleba potřete karamelizovanou cibulí. Rozprostřete dýni, 1- 2 lžíce dipu, rukolu, další plátek chleba, dip, maso, rukolu a přiklopte plátkem chleba potřeného karamelizovanou cibulí.
  11. Do dvou rohů zapíchněte špejli a našikmo překrojte.

 

TIP: Marmeládu z červené cibule, kterou do receptu používám, přímo miluju, a proto si jí vždy uvařím celou várku, nandám ji do skleniček a pak se hodí právě například do sendvičů anebo k sýrům. Pokud ji však po ruce nemáte, alespoň si dejte na čas a cibuli pozvolna karamelizujte na pánvi.Před dokončením podlijte portským vínem, nechte vypařit, přidejte oříšek másla a ztáhněte z ohně.



4 komentáře k “Kuřecí sendvič s dýní a karamelizovanou cibulí”

  • Delala jsem dva druhy sendvicu – s dynovym tatarakem a rukolou a pro masozravce s trhanym kuretem, karamelizovanou cibuli a bbq omackou. Na dynovy tatarak padly dve hokaido dyne, ale spousta nam toho zustala jeste doma – nejak jsem neodhadla mnozstvi. Na kureci sendvice zase padli dve obr kurata – vaha dohromady asi 4,5 Kg, ale neco malo zustalo na snedeni doma a asi kilo cibule.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *