Kokosové knedlíčky s jahodami
I když se v dnešní době můžeme jahodami potěšit během celého roku, nikdy nás nepotěší víc, než když jsou čerstvě utržené ze zahrádky, kam na ně svítí sluníčko. Ta vůně a chuť se prostě nedají srovnat. Ale takových jahod si bohužel neužijeme až tak dlouho, proto je potřeba tu pravou jahodovou sezónu využít naplno!
Asi málokdo si během sezóny odpustí jahodové knedlíky. Někdo si raději osladí život těmi kynutými, někdo dá přednost svěžejší chuti tvarohu… Někdo si knedlíčky mastí máslem, sype cukrem s strouhaným tvarohem, někdo si je přelije jahodami se zakyskou… Existuje spousta variant a obměn a každá z nich je boží. Včetně této varianty. Malé knedlíčky z krupice, kokosu a tvarohu s kousky čerstvých jahod, k tomu jahodový krém a navrch strouhaný tvaroh. Dali byste si říct? 🙂
V tomto receptu jsem použila celozrnnou krupici. To protože jsem dostala podnět od PROBIO, zda bych do receptů tentokrát nezakomponovala právě tyhle jejich krupice. Tudíž se tak stalo a díky PROBIO jsem si zase jednou rozšířila obzory, protože jsem s celozrnnou krupicí nikdy nepracovala. Je pravda, že v případě plněných knedlíků je struktura těsta malinko hrubší. U těchto drobných mi to v kombinaci s jemnou omáčkou nepřišlo. Ale pakliže nejste na chuť a texturu celozrnných těst příliš zvyklí anebo si chcete prostě dopřát knedlíčky do nejjemnější, může v receptu vyměnit celozrnnou krupici za jemnou bílou krupičku. Ta už není sice tak zdravá, ale rozdíl cítit trochu je.
Za mě je varianta s celozrnnou krupicí naprosto ideální, protože splňuje očekávaní, které od zdravého dezertu mám. Zdravá dobrota, která krom perfektní chuti a skvělého zážitku přinese mému zdraví i řadu benefitů.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 5 minut
Množství: 18 knedlíčků
Suroviny:
Knedlíčky:
- 100 g celozrnné špaldové krupice
- 20 g strouhaného kokosu
- 80 g tvarohu
- 15 rozpuštěného kokosového tuku
- 1 vejce
Omáčka:
- 200 g jahod
- 200 g tvarohu
- Třtinový vanilkový cukr – nemusí být
Na dohotovení:
- Jahody
- Tvaroh na strouhání
Postup:
- Krupici nasypejte do mísy a smíchejte s kokosem. Přidejte tvaroh, zalijte kokosovým tukem a rozšlehaným vejcem. Zpracujte těsto a nechte 7 minut odležet.
- V hrnci přiveďte vodu k varu a trochu osolte.
- Z těsta tvarujte knedlíčky – kuličky o průměru cca dvacetikoruny. Knedlíčky vložte do vroucí vody, přiklopte a vařte 5 minut.
- Vytáhněte z vody a promíchejte s troškou kokosového tuku, aby neokoraly.
- Jahody rozmixujte s tvarohem, podle chuti oslaďte.
- Jahody překrájejte napůl.
- Knedlíčky servírujte s jahodami, přelité omáčkou a posypané nastrouhaným tvarohem.