Koláč s červenou řepou a ricottou

Koláč s červenou řepou a ricottou

Červené řepy se asi nikdy nepřejím. Zdá se, že ani rodina ne…koláč zmizel dost rychle na to, abych mohla vymýšlet další recept z červené řepy.

Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 20 + 45 minut

Množství: forma o průměru cca 27 cm

Suroviny:

Těsto:

  • 120 g hladké mouky (použila jsem Babiččinu volbu na křehká těsta)
  • 100 g hladké celozrnné mouky (např. špaldové)
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 60 g másla
  • 1 vejce
  • 50 ml vody

 

Náplň:

  • 650 g vařené červené řepy
  • 300g ricotty
  • 2 vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • ½ čajové lžičky sušeného tymiánu
  • ½ čajové lžičky sušeného česneku
  • 1 čajová lžička soli
  • Čerstvě mletý pepř

 

Na dokončení:

  • Hrst nasekaných ořechů
  • Hrst rukoly

 

Postup:

  1. Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a kypřícím práškem. Prsty zapracujte máslo.
  2. Do vzniklé drobenky zapracujte vejce a vodu. Vypracujte pružné těsto.
  3. Těsto rozválejte do tvaru kola a vyložte jím koláčovou formu. Těsto vytáhněte ke krajům. Vložte do lednice nebo na chvíli do mrazáku, aby ztuhlo.
  4. Troubu rozehřejte na 180 ⁰C. Do těstem vyložené formy rozložte alobal a nasypte do něj luštěniny nebo rýži. Dejte korpus do trouby a pečte „naslepo“ 20 minut.
  5. Než se korpus upeče, připravte náplň. Řepu nastrouhejte na struhadle najemno. Přimíchejte rozšlehaná vejce, ricottu, tymián, česnek, sůl a pepř.
  6. Z trouby vyndejte korpus. Vysypejte obsah s alobalem.
  7. Náplň rozetřete do upečeného korpusu, posypte ořechy a rucolou a pečte 45 minut.


4 komentáře k “Koláč s červenou řepou a ricottou”

  • Nedá se svítit…..koláč je tak výborný, že si jej manžel vyprosil na zítra znova? Je opravdu výborný…doporučuji…? Už se opět těšíme na zítřejší oběd. Děkujeme za krásný recept, který má ode dneska čestné místo v mým oblíbených receptech…

    • Děkuji! Tohle je pro mě největší odměna. Mám z toho velikou radost 🙂 Přeji Vám dobrou chuť a doufám, že se Vám brzy opět trefím do vkusu.

    • Dobrý den, Aničko, nutné to není, ale chutnat bude trochu jinak a z hlediska výživového tomu dodáte trochu více vlákniny. Každopádně můžete zvolit mouku bílou 🙂 Dobrou chuť. Budu ráda za fotku 😉

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *