Kořeněné masové šišky s křupavou placičkou a avokádovým dipem

Prvními „degustátory“ mého nového receptu byli foodblogeři na grilovacím pikniku. Bohužel jsem jim nemohla dopřát avokádový dip, který v původním receptu nahrazuje dip jogurtový. 
A když jsem dostala otázku, jakou zemí že je tento recept inspirovaný, odpověděla jsem: „Inspirovala jsem se sama sebou.“ Prostě jsem na to zrovna měla chuť. U některých foodblogerů a později u nás doma sklidily šisky úspěch. Doufám, že k chuti přijdou i vám.
Doba přípravy: 45 minut
Množství: 20 ks
Suroviny
Šišky:
- 600 g mletého hovězího masa (zadní)
 - 1.5 lžičky římského kmínu
 - 9 kuliček nového koření
 - 15 kuliček černého pepře
 - 1 lžíce nasekaného chilli (nebo méně – podle pálivosti)
 - 60 ml silného espressa
 - 1 lžíce kakaa
 - Sůl
 
Placky:
- 100 g celozrnné pšeničné hladké mouky
 - 7 g lněného semínka
 - 200 ml vody
 - Sůl
 
Dip:
- 70 g zralého avokáda
 - 30 g jogurtu
 - Nastrouhaná kůra z 1 limetky
 - Pár kapek limetkové šťávy
 - 2 lístky máty, nasekané najemno
 - Špetka soli
 
Postup:
- Na dip rozmačkejte avokádo vidličkou a smíchejte se všemi zbylými ingrediencemi a dejte vychladit.
 - Na placičky také smíchejte všechny ingredience a vymíchejte hladké těstíčko. Na nepřilnavé pánvi opékejte malé tenké placičky (o průměru asi 7cm) z obou stran. Opékejte pozvolna a obracejte.
 - Římský kmín, pepř a nové koření rozdrťe v hmoždíři na jemný prášek. Připravte si espresso.
 - Mleté maso pořádně promíchejte s kořením, kakaem, kávou, chilli a solí. Nechte odležet alespoň dvě hodiny.
 - Z masa tvarujte šišky. Vložte na rozpálený gril a pár minut opékejte. Placky nechte také propéct.
 - Placičku potřete dipem, vložte maso a přeložte.
 
