Kuře pečené v jogurtové marinádě s kešu oříšky

Kuře pečené v jogurtové marinádě s kešu oříšky

Moje večeře jsou nejčastěji o salátech, rybě nebo kuřecím mase se zeleninou v různých úpravách. Obzvlášť teď během uplynulých dvanácti dní jsem si večeří plných zeleniny a dobrých ryb užívala dosyta na Kanárech. O naší plánované dovolené jsem psala v předchozím příspěvku. Teď už jí máme bohužel za sebou, ale jsme plní zážitků (i těch chuťových – myslím, že se brzy vrátím na dovolenku v některém ze svých receptů). Když jsme se sem vrátili a spatřili padající barevné listí, bylo mi jasné, že tenhle recept se bude dneska hodit. Je taky tak barevný, jeho vydatnost se hodí k období, kdy se láme babí léto s podzimem a místo dlouhého postávání u plotny si můžete užít sklenku vína ve dvou nebo s přáteli a vyprávět si o zážitcích, které vás tohle krásné, dlouhé léto potkaly.

Výhoda tohoto receptu je, že si ho můžete připravit předem. Maso si naložíte a pak už jen vytáhnete z lednice a opečete v troubě. Stejně jednoduché je to s přípravou cizrny. Oboje to šoupnete do trouby a než se to upeče, připravíte si omáčku. Žádné dlouhé postávání u plotny a přitom během necelé hodiny vykouzlíte parádní večeři. Základ pro to užít si pohodový večer, kdy vám zbyde čas i na další aktivity.

A jak jsem taky psala výše, může být tohle jídlo součástí společné večeře ve více lidech. Na talíř nandáte kousky masa obloženého cizrnou a salátem, do mističky dáte omáčku, do druhé mističky vykouzlíte jogurtový dip, na další talíř naservírujete pečenou zeleninu, na další talíř třeba kousky pečiva a další nálož zeleniny nebo přílohu, kterou máte nejraději.  Pak už schází jen dobré vínko a gurmánský večer může začít.

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 30 minut

Množství: 2 porce

  • 2 velká kuřecí prsa

Marináda:

  • 50 g kešu oříšků
  • 5 kuliček nového koření
  • 3 kousky hřebíčku
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 20 g červené kari pasty
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g jogurtu
  • 1 malá cibule
  • Sůl

 

Pečená cizrna:

  • 200 g vařené/konzervované cizrny
  • 1 lžíce oleje
  • ½ lžičky kari koření
  • Sůl

 

Omáčka:

  • 1 menší cibule
  • 2-3 lžičky rajského protlaku
  • 1 stroužek česneku
  • 200 g drcených rajčat
  • 1 dl zeleninového vývaru nebo vody
  • 1 lžička mletého koriandru
  • ½ lžičky muškátového ořechu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř
  • ½ lžičky garam masaly
  • 1 lžíce jogurtu

 

Postup:

  1. Kuřecí prsa nakrájejte na větší kusy.
  2. Připravte si marinádu: Kešu oříšky rozdrťte v hmoždíři nebo rozsekejte najemno. Nové koření, hřebíček a římský kmín rozdrťte v hmoždíři najemno. Koření včetně skořice smíchejte v misce s kari pastou, prolisovaným česnekem, citronovou šťávou a jogurtem. Podle chuti dosolte. Cibuli nakrájejte najemno a přimíchejte do marinády.
  3. Kousky masa vložte do marinády a obalte. Nechte 2 hodiny marinovat.
  4. Troubu předehřejte na 200 °C (horkovzdušná). Plech vyložte pečicím papírem. Maso rozložte na plech a vložte do trouby. Pečte dozlatova asi 25 minut.
  5. Cizrnu smíchejte s olejem, kari kořením a trochou soli. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na 200 °C. Pečte dokřupava. Bude to trvat asi půl hodiny.
  6. Na omáčku nakrájejte cibuli nadrobno. V hrnci opékejte za občasného míchání na lžíci oleje dozlatova. Přidejte rajský protlak a najemno pokrájený česnek. Asi minutu promíchávejte. Zalijte drcenými rajčaty, vývarem, přidejte koriandr a muškátový oříšek, osolte a nechte pozvolna vařit asi čtvrt hodiny.
  7. Když omáčka zhoustne, přidejte garam masalu, trochu pepře a jogurt. Stáhněte z plotny.  Omáčku podávejte k masu zvlášť v misce.
  8. Maso servírujte se salátem lehce zakápnutým olejem, osoleným a posypaným cizrnou.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *