Kuřecí satay s arašídovou omáčkou
V době internetu není problém dohledat si kdejaké informace. Cestovatelé si najdou nejvhodnější destinaci, kde budou ochutnávat originální a neobvyklé chutě. Labužníci mohou najít perfektní restauraci, kde se servíruje skvělá thajská, indická, mexická i další kuchyně. Ti vynálezavější, kteří si rádi kouzelné chutě dálek osahají s radostí ve své kuchyni, si najdou recept, podle kterého mohou tyto speciality připravit.
Stejně tak není problém sehnat suroviny, které kdysi před několika lety byly v tuzemsku naprosto neobvyklé. Sehnat před deseti lety v českém krámě omáčku teriyaki nebo citronovou trávu by bylo umění hodné medaile. Dnes je všechno jinak. Tento recept navíc neobsahuje žádné záludnosti. Rozpalte gril a jděte na to.
Doba přípravy: 30 minut
Možství: 2 porce
- 2 kuřecí prsa bez kůže
Marináda:
- 2 g nastrouhaného zázvoru
- 1 lžíce sojové omáčky (Kikkoman)
- na špičku nože mletého chilli
- ¼ lžičky mletého koriandru
- 1 lžička třtinového cukru
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
Arašídová omáčka:
- ½ cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 lžíce jemného arašídového másla (50 g)
- 2 lžičky citronové šťávy
- 100 – 120 ml kokosového mléka (v plechovce)
- 1 čajová lžička sojové omáčky
- 1 lžička třtinového cukru
- špetka mletého chilli
- sůl
Postup:
- Kuřecí prsa nakrájejte podélně na silnější pruhy.
- V misce smíchejte suroviny na marinádu a maso s marinádou promíchejte. Vložte přikryté fólií na dvě hodiny do lednice.
- Alespoň půl hodiny před grilováním vložte špejle do vody.
- Cibuli nakrájejte najemno. V rendlíku rozpalte olej a cibuli pozvolna restujte do zlata. Přidejte další suroviny na omáčku a prohřejte.
- Maso napíchněte na špejli a z obou stran ogrilujte dozlatova. Bude to trvat jen pár minut.
- Na talíři můžete posypat jarní cibulkou a arašídy.