Kuřecí špízy s květákovým salátem
Víc sluníčka, méně oblečení, delší den, víc procházek v přírodě, grilovačky, výlety a posezení na terase – všechno tohle, a našlo by se toho víc, zbožňuju a užívám si, že je tohle skvělé roční období. Hrozně moc jsem se na něj těšila.
Těším se taky na čerstvou zeleninu z českých farem, tedy té, co nebude z dovozu. A to včetně čerstvého květáku, ačkoli ještě před měsícem by mě nenapadlo, že tohle řeknu. Květák mám ráda, miluju ho zapečený nebo na mozeček. Ale nikdy jsem ho neměla ráda syrový. Dokonce si vzpomínám, jak jsem se nedávno divila kolegovi, že ten naopak vůbec nemá rád vařený, ale syrový mu chutná. Jako malá jsem si asi vypěstovala nějakou averzi nebo nevím, ale neměla jsem syrový květák v puse, ani nepamatuju.
A teď jsem se přemohla, dala do pusy drobnou růžičku a zjistila, o co jsem celou tu dobu přicházela. Je úplně super – je křupavý a má skvělou chuť, jinou než vařený. Shodou náhod jsem na tohle zjištění přišla ve chvíli, kdy jsem k obědu chystala špízy – s mým oblíbeným libečkem. Libeček jsem použila například u bylinkového pesta a usmyslela jsem si, že budu muset vymyslet nějaký recept s libečkem, a na tom jsem zrovna pracovala. Ale nevěděla jsem, jakou přílohu přichystám.
Do toho přišel květák a bylo mi to jasné. Pustila jsem se do salátu a zjistila, že to byla ta nejlepší kombinace, jakou jsem v tu chvíli mohla dát dohromady!
Kuřecí špízy jsem připravovala z prsíček, ale napadlo mě, že sáhnout místo toho po stehnech, byly by bývaly asi šťavnatější, tak to zkusím příště. Fungovat to bude určitě na jedničku.
Doba přípravy: 20 minut + doba pečení špízů/grilování
Množství: 2 porce
Suroviny:
Špízy:
- 2 kuřecí prsa nebo stehna bez kůže (celkem asi 500 g)
- 1 – 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nadrobno pokrájeného libečku
- 1 lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
- ½ stroužku česneku
- Sůl
Salát:
- 1 pak choi
- 250 – 300 g květáku
- 2 hrsti vařené cizrny
- 2 listy římského salátu
- ½ avokáda
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 lžíci nadrobno pokrájeného libečku
- 1 lžíci nadrobno pokrájené bazalky
Postup:
- V míse smíchejte ingredience na marinádu – olivový olej, citronovou šťávu, bylinky, česnek a sůl. Kuřecí prsa nakrájejte na kostky a vložte do marinády. Promíchejte. Můžete nechat v lednici odležet, nebo případně rovnou napíchejte na jehly/špejle.
- Špízy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 25 minut. Případně můžete špízy ogrilovat.
- Pak choi rozkrojte a rozprostřete na větší servírovací talíř.
- V misce promíchejte nadrobno pokrájený květák, cizrnu, natrhaný nebo pokrájený salát, avokádo nakrájené na kostičky a najemno nakrájenou jarní cibulku.
- V menší mističce rozmíchejte 2 lžíce olivového oleje, mletý koriandr, římský kmín, libeček, bazalku a špetku soli. Asi třetinou zálivky pokapejte pak choi, zbytek vmíchejte do zeleniny připravené na salát. Naservírujte salát k pak choi a přidejte opečené špízy.