Lněná kaše s pečenou hruškou aneb Moje „předporodní“ kaše

Lněné semínko, ví se, je zdravé. Nejvíc zdravotních benefitů z něj získáme podrcením, protože obal semínka je tak pevný, že si s ním naše trávicí šťávy neporadí a ten poklad uvnitř semínka během jeho pobytu v našem trávicím ústrojí nevyužijeme. A věděli jste, že lněné semínko, krom toho, že obsahuje hodně vlákniny, zdravé tuky a minerály, uvolňuje také hladké svalstvo? To prý pomáhá k hladšímu průběhu porodu. A víte, dámy, co také pomáhá?
Podle různých studií se zjistilo, že každodenní konzumace 6 datlí přispívá ke snazšímu porodu. Měly by se začít pravidelně jíst tak od 36. týdne – stejně, jako drcené lněné semínko. K tomuhle postřehu mě navedla kamarádka, taky už maminka, která mě kromě rad vybavila i maliníkovým čajem. Lněné semínko jsem měla ve špajzu a na nákup čaje už jsem se také chystala, ale o těch datlích jsem to fakt netušila. Každopádně když si zagoogllíte, ty studie k pozitivním účinkům datlí najdete.
Upřímně, kdo z nás by nesnil o hladkém a pokud možno rychlém průběhu porodu? A tak není divu, že hledáme různé rady a tipy, abychom tomu pomohly, jak nejlépe dovedeme. A jestliže mlsání datlí a lněného semínka spolu s popíjením čaje maliníku může byť jen trochu pomoct, byla by škoda to ty 4 týdny nedodržet. Upřímně, já velký žrout datlí nejsem, ale právě v kaši jsou super doplňkem pro jejich sladivost.Většinou si do kaše dávám pro oslazní „jen“ 3 – to mi bohatě stačí… a ty tři zbylé sním během dne. Co se týče lněného semínka, dávala jsem si ho občas do kaše už předtím, jen teď jsem zvýšila jeho dávky Nemusíte kupovat už namleté semínko, které je nejčastěji k sehnání v nějaké směsi s dalšími ingrediencemi. Lněné semínko stačí na chvíli prohnat v mixéru. Kromě zamíchání do kaše ho můžete také vypít ve sklenici vody. Ale to se mě osobně nějak příčí.
Krom datlí a lněného semínka užívám už nějakou dobu kolagen, který si do kaše přidávám taky. Kdybyste se chtěly dočíst o mých zkušenostech s kolagenem získaných během posledních tří let, sepsala jsem pár postřehů do článku.
Takže teď už nezbývá, než shrnout tyhle tipy do receptu
Doba přípravy: 15 minut
Množství: 1 porce
Suroviny:
- 2 plné lžíce jemných ovesných vloček – 30 g
- 1 plná lžíce namletého lněného semínka – 15 g
- 3 sušené datle
- 140 ml horké vody, mléka nebo rostlinného mléka
- Kolagen
- Jogurt na ozdobení
Pečená hruška:
- 1 malá hruška nebo polovina středního plodu
- Javorový sirup
- Mletá skořice
Postup:
- Hrušku nakrájejte na měsíčky nebo na plátky. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Potřete javorovým sirupem a poprašte skořicí. Pečte při 200 °C dozlatova.
- Do misky nasypejte vločky a lněné semínko. Přidejte najemno pokrájené datle. Zalijte horkou vodou nebo mlékem a nechte odstát.
- Až kaše trochu zchladne, přidejte kolagen a promíchejte.
- V misce ozdobte jogurtem a pečenou hruškou.