Nakládaný sýr s modrou plísní
Když se mi do rukou dostal vydatný dárek – jedenapůlkilogramový bochník Modřenínu, začala jsem po chvíli přestávat věřit, že bychom ho zvládli sníst jen tak. Ne, že bychom si s huctí nedali tento skvělý sýr, ale jeden a půl kila je prostě jeden a půl kila!! A tak přišlo na řadu několik kuchařských pokusů, z nichž jeden je právě nakládaný Modřenín.
Sýr je skvělý nejen na nakládání. Jeho lehce štiplavá chuť se skvěle hodí i do dipů, pomazánek, omáček nebo na zapečení.
Sýru jsem si nakrájela mnoho a skleniček bylo málo, a tak jsem zbylé kostky, které jsem nesnědla, rozpustila s trochou bílého suchého vína, přidala bylinky, a měla jsem jednoduchou omáčku na zeleninový bulgur.
Doba přípravy: 10 minut
Suroviny:
- Sýr s plísní uvnitř
- Červená cibule
- Snítka rozmarýnu
- Česnek
- Pár kuliček černého pepře
- Olej
Postup:
Sýr nakrájejte na kostky velké asi 2 cm. Cibuli nakrájejte na tenká půlkolečka. Pár stroužků česneku rozbijte čepelí nože. V misce smíchejte sýr s cibulí, česnekem, natrhaným rozmarýnem a pepřem. Vložte do skleničky a zalijte dostatečným množstvím oleje.
Nechte při pokojové teplotě uležet asi 2 dny, pak skladujte v lednici max. týden.