Parmazánové rohlíčky se sušenými rajčaty
Když se k nám občas nachomýtne nějaká návštěva, snažím se vymyslet různé druhy chuťovek tak, aby byl každý spokojený. Ne každému chuná všechno, ale mám takový pocit, že dobroty z listového těsta prostě miluje každý. Ať jsou to slaní šneci, tyčinky, pašičky nebo plněné šátečky, zkrátka listové těsto je natolik univerzální, že z něj vykouzlíte spoustu dobrých receptů a návštěvu jimi vždy potěšíte.
Recept na parmazánové rohlíčky je jedním z těch receptů. Naplnila jsem je krom parmezánu ještě bylinkami a sušenými rajčaty, ale zkoušela jsem poté ještě várku s olivami a šunkou a to byla také dobrota.
Listové těsto používám cereální. Má podle mě takovou „plnější“ chuť a já, která má ráda zrníčka, vidí benefit ještě v tomto ohledu. Trochu vlákniny navíc snad ještě nikomu neuškodilo.
Není pravidlo, že listové těsto je nutné před pečením potírat rozšlehaným vejcem. Já ho potírám vodou, aby bylo vláčnější a u rohlíčků jsem ho nechala jen tak. A vidíte, také to jde. Nebojte se toho. Je to jen listové těsto. Vám může třeba vyhovovat potřené vejcem – tedy potřete ho ? Důležité u jeho pečení je, abyste neotevírali troubu dříve, než bude těsto upečené. Horkem v troubě se totiž jednotlivé vrstvičky oddělují a potřebují se teplem „zafixovat“. Proto, aby těsto lístkovalo, je potřeba péct listové těsto na vysoké teploty (220 ⁰C).
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 15 rohlíčků
Suroviny:
- Cereální listové těsto (pracuji s těstem od Nowaca – má 3 pláty)
- Rajčatový protlak nebo sugo
- Parmezán (asi 30 g)
- Sušená rajčata naložená v oleji
- Bazalka (nejlépe čerstvá)
- Mouka na podsypání
Suroviny:
- Na pomoučeném vále rozválejte listové těsto na obdélník široký asi 15 cm. Plát těsta lehce potřete rajčatovým protlakem nebo sugem, posypte nastrouhaným parmezánem a najemno pokrájenými bylinkami. Rozkrájejte na trojúhelníky. Na široký konec položte pruh osušeného rajčete a stočte do rohlíčku.
- Vyskládejte rohlíčky na plech vyložený pečícím papírem a potřete vodou. Vložte do trouby předehřáté na 220 ⁰C a pečte asi minut.
Dekuji za vyborny recept, ulozeno mezi oblibene recepty, urcite jsem nedelala naposledy. Byly hned pryc, priste budu muset delat z dvojite davky 🙂 Jinak moc hezky blog, uz mam naukladanych spoustu receptu, ktere chci zkusit 🙂 Diky za inspiraci
Děkuji, Lenko. Moc mě těší Vaše odezva a také to, že jsem se Vám trefila do chutí. Děkuji za komentář, velice mě povzbudil 🙂
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli je mozne, ze bych si je vecer nachystala, dala do lednice a rano jen hodila do trouby? Mam strach, jestli by nebyly gumove, kdybych je podavala na druhy den po upeceni. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, Markéto,
to zní jako super nápad! 🙂 Do toho bych šla.
Hodně štěstí a dobrou chuť! Mějte se krásně!
M.