Pečené batáty se třemi druhy náplní
Lidi se liší jeden od druhého nejen vzhledem, ale i tím, co tělesnou schránku vyplňuje. Každý máme jiné reakce na určité situace, každý máme jinak vyvinutou empatii, i chutě… Proto nezaručuju, že se každýmu zavděčíte batáty, ale pakliže už jste se sladkými brambory na dobré cestě, přichází na řadu otázka: „S čím si je dát?“
Vybrala jsem tři druhy náplní, kterými jsem sladké batáty doplnila, ale nacházím ještě několik dalších možností, které možná vyzkouším někdy v budoucnu. V žádné z variant není maso, pokud nebudu počítat lososa. To ale neznamená, že by taková směs mletého masa s čedarem, zakysanou a cibulkou nestála za povšimnutí. A co teprve batáty s celerovou remuládou s jemně pikantní hořčicí..! Že by vás tahle varianta zrovna moc nelákala? Však to píšu, každý máme chutě trochu jiné 🙂 Zrovna já si tuhle dobrotu právě teď živě představuju 🙂
Jen bych chtěla upozornit, že ač se některé kombinace nemusí zdát na první pohled jako trefa do vašich chutí (a nemám teď na mysli jen tyto variace batátů), neobracejte se k nim zády a zkuste aspoň ochutnat. Už párkrát se mi stalo, že zdánlivě „obyčejné“ nebo nelíbivé jídlo dokázalo moje chutě uspokojit víc, než nedochucená načančaná „dobrota“. Pro rozšíření vlastních obzorů to za zkoušku fakt stojí. Při nejhorším to jídlo vyplivnete 🙂
Nedávno jsme měli doma zrovna debatu o rozdílu mezi mlsností a zmlsaností. Zatímco přítel je spíš ml…řekněme „vybíravý„, já jsem zmlsaná, nebo jak krásně říká „hypersenzitivní„. Což už level nad, kdy až za roh dokážete rozeznat vůně a v jídle cítit schované chutě. Není to nic jiného, než citlivý nos a jazyk hrající do karet senzorické paměti. Hrozně si tuhle schopnost užívám a na označení „zmlsaná“ jsem hrdá 😀 Mimochodem být zmlsaný podle mě znamená s potěšením ochutnávat a objevovat poznané i nové chutě. Když je někdo mlsný, má to složitější. Ten ani neochutná a přichází o spoustu dobrot, i když si to nemyslí 🙂 A co teprve ti chudáci, kteří mu vaří a snažně připravují s péčí kdejaké dobroty, aby ho uspokojili 🙂 Neberte si vy, kteří někoho takového krmíte, jeho kritiku k srdci. Jeho chuťové vnímání je nastavené zkrátka jinak. Jen doneste takovou dobrotu do práce, sousedům anebo kamarádům. Uvidíte, že vám za to ještě utrhnou ruce.
Testování jídla ve větší skupině lidí je super důkazem toho, jak rozmanité chutě každý máme. A je to krásné! Pestrost života je úžasná. Tak si jí vychutnávejte!
Zkustit můžete testovat své kamarády nebo rodinu i s tímto receptem. Naházejte do trouby brambory, nahlídněte do lednice a pusťte se do různých variací brambor. Načančejte to na talíř, položte doprostřed stolu a sledujte, kdo po které sáhne jako první. Co myslíte, máte rodinu a přátele dobře odhadnuté?
Suroviny:
Náplň 1.:
- Brokolice
- Zakysaná smetana
- Sýr s modrou plísní
- Ořechy
- Řeřicha/pažitka
Náplň 2.:
- Rukola
- Zakysaná smetana
- Uzený losos
- Řeřicha
- Čerstvě mletý pepř
Náplň 3.:
- Fazole sterilované
- Kukuřice sterilovaná
- Zakysaná smetana
- Avokádo
- Citronová šťáva
- Jarní cibulka
- Pažitka
- Čerstvě mletý pepř
TIP: Zakysanou smetanu můžete ochutit česnekem!
Postup:
- Batáty ze shora nařízněte, nerozkrojujte je celé, ale snažte se udělat zářez co nejhlouběji. Vyskládejte batáty na pečicí papír na plech a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C – horkovzduch. Pečte doměkka, bude to u středně velkých batátů trvat asi 45 minut.
- Batáty opatrně rozevřete a naplňte uvedenými ingrediencemi. Ihned podávejte.
Děkuji Fresh Bedýnky za dodání kvalitních surovin!