Pečení s Dr. Oetkerem

Pečení s Dr. Oetkerem

Necelé dva měsíce zpět mi přišel email s příjemnou nabídkou ke spolupráci s Dr. Oetkerem. Výrobky této značky používám při pečení běžně. Přesto jsem jich však nevyužila tolik, kolik mi jich posléze dovezeno v zásilce. Otevřela jsem krabici plnou výrobků. Jeden po druhém jsem vyndávala ven a v hlavě se mi začínaly rodit nápady na recepty, které vytvořím.
Nebýt poslední dobou tak zaneprázdněná, stvořím jich za dva měsíce mnohem více, než nabízím zde. Ale slibuji, že jim ještě není konec a určitě se vrhnu na další recepty, v nichž využiji kvalitní želatinu, kypřící prášky, polevy, barviva a fondán aj.
Dr. Oetker je prozatím jediná značka na trhu, která v běžných prodejnách nabízí fondán a gelové barvy, které jsou jinak k sehnání pro profesionály ve velkých baleních. Taková balení jsou však zbytečná pro ty, kteří nepečou ve velkém množství.

Mrkvový dort

Již dlouho jsem se na tento recept chystala. Těšila jsem se, až vytvořím vlastní mrkvový dort, který ozdobím roztomilými mrkvičkami z vynikajícího marcipánu. A když jsem v krabici objevila řadu ingrediencí, které se mi na recept hodily, nemohla jsem toho nevyužít.
Opravdu doporučuji, abyste jej vyzkoušeli. Můj taťka,  kdyby viděl, že peču ze zeleniny dort tak by pravděpodobně omdlel. Určitě by asi neochutnal. Ale podle mě ho ani nenapadlo, že tu dobrotu, co jí, je právě z mrkve. A nejen on si na něm velmi pochutnal.
Není třeba dále vykládat o jeho dokonalosti. Místo čtení se pusťte raději do pečení do této lahůdky.

 

Suroviny:

Těsto:

  • 200g mrkve, nastrouhané najemno
  • 170g hladké mouky
  • 60 mandlí, nasekaných najemno/umletých
  • 10g kypřícího prášku s vinným kamenem (Dr. Oetker)
  • 140g změklého másla
  • 160g cukru
  • ½ čajové lžičky skořice
  • Nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu anebo ½ lžičky citronového aroma (Dr. Oetker)
  • 100g bílého jogurtu
  • 3 vejce, oddělené žloutky od bílků
  • Špetka soli

Krém:

  • 150g mascarpone
  • 400g smetany ke šlehání
  • 2 sáčky ztužovače šlehačky (Dr. Oetker.)
  • Moučkový cukr podle chuti

Na dohotovení:

  • Citronová poleva (Dr. Oetker)
  • Marcipán (Dr. Oetker)
  • Gelové barvy – červená, žlutá a zelená (Dr. Oetker)

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170˚C. Dortovou formu o průměru 20cm vyložte pečícím papírem.
  2. Do mísy vložte nastrouhanou mrkev, namleté mandle, mouku, kypřící prášek, skořici, citronovou kůru a promíchejte.
  3. Do mísy vložte změklé máslo a cukr a společně vyšlehejte do pěny. Poté zašlehejte žloutky.
  4. Bílky dejte do vyšší mísy, přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh.
  5. Máslovou směs vmíchejte spolu s jogurtem k mrkvi se sypkými surovinami. Nakonec vmíchejte sníh a těsto nalijte do formy.
  6. Pečte 1 hodinu. Nechte vychladnout.
  7. Z marcipánu oddělte malý kousek, který obarvíte nazeleno. Větší část obarvěte červenou a žlutou barvou tak, aby vám vznikla oranžová barva. Z oranžové hmoty tvarujte mrkvičky, které dozdobíte rýhami pomocí nože. Ze zbylé hmoty utvořte nitky, které nasadíte na mrkvičku. Hotové mrkvičky nechte prozatím stranou.
  8. Smetanu s mascarpone a ztužovačem vyšlehejte ve vysoké mísy. Doslaďte moučkovým cukrem.
  9. Korpus 2x prokrojte. Promažte korpus krémem. Horní plát nechte volný, ale nechte si ještě trochu krému na dozdobení dortu.
  10. Připravte si citronovou polevu, kterou polijete horní díl dortu.
  11. Dort dozdobte zbylým krémem a marcipánovými mrkvičkami.

 

 

Perníkové řezy s marcipánovým krémem

Přiznám se, instantním přípravkům moc nevěřím. Obzvlášť krémům dávám patřičnou péči, aby jejich chuť pocházející z čerstvých surovin byla co nejlepší. Pokud se však naskytne chvíle, kdy nemáte po ruce smetanu, tvaroh nebo mascarpone a přesto máte chuť na nějaký moučník s krémem, můžete sáhnout po prášku Gustin.

Suroviny:

Těsto:

  • 2 vejce
  • 150g cukru
  • 30g oleje
  • 270ml mléka
  • 230g hladké mouky
  • ½ kypřícího prášku do perníku (Dr. Oetker)
  • 1 polévková lžíce kakaa

Krém:

  • 800ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 130g marcipánu
  • 1 čajová lžička citronového aroma (Dr. Oetker)
  • 1 sáček krémového prášku Zlatý klas (Dr. Oetker)
  • 60g másla, pokrájeného na kostky

Na dokončení:

  • 1 sáček tmavé polevy (Dr. Oetker)
  • 1 sáček bílé polevy (Dr. Oetker)

 

  1. Postup:
  2. Předehřejte troubu na 180 ˚C. Hluboký plech vyložte pečícím papírem tak, aby okraje papíru dosahovaly nad okraje formy. Místo pečícího papíru můžete formu vymazat olejem a vysypat hrubou moukou nebo krupicí.
  3. V míse prošlehejte vejce s cukrem. Přilijte olej a mléko a promíchejte. Poté do směsi důkladně vmíchejte sypké směsi. Těsto nalijte do formy a pečte 30 minut.
  4. Odlijte si 100ml mléka. Zbytek mléka nalijte do hrnce a přidejte do něj na malé kousky nadrobený marcipán a cukr. Míchejte, dokud se marcipán nerozpustí. Přidejte citronové aroma.
  5. Ve 100ml mléka rozmíchejte krémový prášek a nalijte jej do téměř vroucí mléčné směsi. Vařte 2 minuty. Vmíchejte máslo.
  6. Krém nalijte na upečený korpus. A nechte zchladnout.
  7. Obě polevy rozehřejte. Polevu střídavě nalévejte na koláč a roztírejte, aby se lehce barvy propojily. Nechte vychladit.

 

Čokoládové cupcakes s rumem

Kdo si hraje, nezlobí. Pekelně se soustřeďte, začíná vaše cukrářská hodinka slávy.  Dělám si srandu. Není třeba obrovského talentu k tomu, abyste vyrobili roztomilé cupcakes. Doba, kdy fonán náležel pouze rukám cukrářů, je již pryč.

Suroviny: 10ks

  • 2 velká vejce
    110g cukru
    140ml mléka
    6cl oleje
    2cl rumu (2 lžíce)
    1 sáček čokoládové polevy v prášku (Dr. Oetker) – 100g
    10g kakaa
    ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker) – 6g
    210g polohrubé mouky
  • Ganache:
    100g kvalitní tmavé čokolády
    100ml smetany ke šlehání
  • Na dokončení:
    Fondán (Dr. Oetker)
    Gelové barvivo (Dr. Oetker)
    Kytičky (Dr. Oetker)
    Trubičky na zdobení (Dr. Oetker)
  1. Postup:
    Čokoládu se smetanou vložte do kastrůlku a rozehřejte. Když přijde směs k varu, míchejte ji asi 1 minutu a poté odstavte. Ganache nechte ztuhnout, nejlépe přes noc v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 180 ˚C. Formu nebo košíčky na muffiny vyložte papírovými košíčky.
    V míse vyšlehejte metlou vejce s cukrem. Přidejte mléko, olej, rum a důkladně promíchejte. Poté přijdete všechny sypké suroviny a důkladně promíchejte. Naplňte košíčky tak, aby těsto sahalo asi 1 cm pod okraj.
  3. Vložte do trouby a pečte 30-35 minut.
    Ganache nechte povolit při pokojové teplotě. Do vychladlých báboviček udělejte pomocí ostrého špičatého nože malé otvory uprostřed. Ganache zaplňte otvory a pomažte celý vršek tak, aby povrch byl hladký a bábovička byla lehce vystouplá.
  4. Fondán obarvěte barvou a vyválejte na tenký plát. Fondán si lehce popraště kukuřičným škrobem, aby se vám nepřichytával k válečku a pracovní ploše. Z fondánu vykrájejte kolečka odpovídající velikosti cupcakes. Přiložte kolečko na dortík a pomocí pevného igelitu (např. fólie /košilky na papíry) přitiskávejte fondán k cupcaku. Povrch můžete poprášit jedlými třpytkami.
  5. Povrch dortíků ozdobte zdobícími trubičkami. Na kousek naneste polevy více, sem umístíte kytičku.
    Můžete ještě dozdobit perličkami aj.

 

Pomerančový dortík

Teplé dny jsou tady. Je libo se něčím osvěžit? Co třeba hříšně dobrý kousek dortíku se smetanovým krémem a šťavnatými pomerančemi?

Suroviny:

Korpus:

  • 2 vejce
  • 90g cukru
  • 100ml mléka
  • 40g hladké mouky
  • 90g polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva (Dr. Oetker) – 6g
  • 12g kakaa

Krém:

  • 400g zakysané smetany
  • 400g smetany ke šlehání
  • 50g moučkového cukru
  • 30g práškové želatiny do krémů – 1,5 balíčku (Dr. Oetker)

Na dohotovení:

  • 2 pomeranče
  • 3 lžíce cukru
  • 1 dortové želé – žluté (Dr. Oetker)

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 ˚C. Dno dortové formy o průměru 21cm vyložte pečícím papírem.
  2. Vyšlehejte vejce s cukrem. Do mísy přidejte mléko mouku, kypřící prášek a kakao a důkladně těsto promíchejte a nalijte do formy. Pečte 20-25 minut. Korpus nechte vychladnout.
  3. Želatinu nasypejte do kastrůlku. Zakysanou smetanu smíchejte s cukrem. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně ji přimíchejte k oslazené smetaně. Želatinu rozpusťte. K želatině přidejte 5 lžic krému a rozmíchejte. Tuto směs rychle vmíchejte do zbytku krému a ten vylijte na korpus. Nechte zatuhnout.
  4. Z pomerančů odkrájejte opatrně slupku. Poté ostrým nožem vykrajujte jednotlivá filátka. Ze zbytku pomeranče vymačkejte šťávu.
  5. Šťávu z pomeranče přeceďte do odměrky a dolijte takovým množstvím vody, abyste získali celkem 500ml tekutiny. Tekutinu vlijte do hrnce, přidejte 3 lžíce cukru a želé. Rozmíchejte, přiveďte k varu a vařte asi jednu minutu. Poté nechte lehce zchladit.
  6. Pomeranč rovnoměrně rozprostřete na dort a zalijte jej želé. Nechte vychladit.

 

 

Smetanové muffiny s čokoládou

Suroviny: 14 ks

  • 4 vejce
  • 140g cukru krupice
  • 2 sáčky vanilkového cukru (Dr. Oetker)
  • 260g zakysané smetany (husté! Doporučuji créme fraiche)
  • 360g hladké mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva (Dr. Oetker)

Na dohotovení:

  • Čokoládová poleva (Dr. Oetker)
  • Smetana (použila jsem Dr. Oetker + mléko)
  • Cukrové kuličky (Dr. Oetker)

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180˚ C. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
  2. Do mísy vložte vejce, oba cukry a vyšlehejte do husté pěny. Poté přimíchejte zakysanou smetanu.
  3. Do mísy nasypte mouku a kypřící prášek, důkladně promíchejte a těstem naplňte košíčky.
  4. Pečte 30-35 minut. Nechte vychladnout.
  5. Čokoládovou polevu rozpusťte a polijte muffiny. Nechte polevu zaschnout. Vyšlehejte smetanu a zdobte jí muffiny.
  6. Dozdobte cukrovými kuličkami.

Jahody s nadýchaným jogurtovým krémem a želé

Přípravě skvělého dezertu nemusíte věnovat dlouhý čas. Raději jej ušetřete a využijte k tomu, abyste si mohli pochutnávat na vašem díle.

Suroviny: 4 porce

  • 250ml smetany ke šlehání (nejlépe 40%)
  • 1 sáček ztužovače šlehačky (Smetana fix – Dr. Oetker)
  • 1-2 sáčky vanilkového cukru (Dr. Oetker)
  • 200g hustého bílého jogurtu
  • 1 balíček červeného dortového želé (Dr. Oetker) + 500ml vody
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • 250g jahod

 

Postup:

  1. Jahody nakrájejte na drobné kostky. Kostky rovnoměrně rozdělte do 4 vychlazených! sklenic a ještě si trochu nechte stranou.
  2. Želé si připravte podle návodu a nechte jej lehce chladnout.
  3. Jogurt oslaďte vanilkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a poté ji lehce vmíchejte k jogurtu.
  4. Částí želé zalijte jahody. Když želé ztuhne, přidejte krém, zasypte zbytky jahod a zalijte opatrně zbylým želé.
  5. Ozdobte trochou krému, jahodou, mátou nebo meduňkou a čokoládou.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *