Pohankové ovocné knedlíky

Pohankové ovocné knedlíky

Málokdo opomene během jahodové sezóny uvařit plněné knedlíky. Ani mě to neminulo. Pustila jsem se samozřejmě do zdravé verze – z pohankové mouky. Než jsem recept zkusila na vlastní kůži, nevěřila bych, že to bude fungovat. A funguje to!

Pohanková mouka je specifická, nečekejte, že se vařením knedlíky změní v něco, co se podobá klasickým nadýchaným tvarohovým knedlíkům z bílé krupice nebo pečiva. My, co pohanku milujeme, s tím nemáme problém. Ba naopak 🙂 Zemitost a ořísková chuť – to je to, proč ji mám tak ráda. A celiaci jí navíc přičítají body za to, že neobsahuje lepek.

Kdo doma pohankovou mouku běžně používáte, víte, že se z ní dá vytvořit spousta super receptů – od palačinek po velikonočního beránka.  Já pohankovou mouku používám právě nejraději k přípravě palačinek, vaflí, perníku a odteď i do knedlíků! A nebýt Probio, které mi tuto návnadu hodilo, ochudila bych se o naprosto skvělý nápad vytvořit plněné tvarohové knedlíky z pohankové mouky.

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 8 minut

Množství: 18 knedlíků

 

Ingredience:

  • 60 g másla
  • 250 g měkkého polotučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 250 g pohankové mouky
  • Špetka soli
  • Ovoce
  • Zakysaná smetana/tvaroh/jogurt k podávání

 

Postup:

  1. Rozehřejte máslo a nechte zchladnout.
  2. V misce rozmíchejte tvaroh s vejcem a zchladlým máslem. Směs zapracujte do pohankové mouky ochucené špetkou soli.
  3. Z těsta oddělujte kousky těsta, do kterých zabalíte ovoce. Mezi dlaněmi uválejte knedlíky.
  4. Vařte v osolené vodě 7 – 8 minut. Poté vyndejte děrovanou naběračkou a nechte okapat.
  5. Podávejte podle chuti – se smetanou, tvarohem, máslem atd.


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *