Pomazánky – květnová edice: cuketová s bryndzou, ředkvičková, z pečené červené řepy a domácí žitno-špaldový chléb
Na trio nových pomazánek jsem velice pyšná. Myslím, že se mi podařilo vytvořit celkem vyvážené a chutěmi nabité kombo. Docela by mě zajímalo, kterou si zamilujete nejvíc. A ten chleba?! Tyjo,…sice není kváskový, ale je úžasně vláčný, nadýchaný, kyprý, chutný…takový, že si ho budete chtít znova upéct. Já teda určitě!
Když se řekne květen, nějak se mi vybaví růžová barva. A tak jsem si nemohla odpustit červenou řepu a řekdvičky. A protože je květen odbobí, kdy se všechno pěkně zelená, zařadila jsem ještě pomazánku z cukety s brynzou. Jestli je na vás málo zelená, potěším vás snad další měsíc, kdy bych chtěla zařadit i pomazánku z hrášku 🙂
Pomazánka z pečené červené řepy
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 20 minut
Množství: 4 porce
Suroviny:
- 2-3 červené řepy – celkem asi 250 g
- Balzamikový ocet
- Olivový olej
- Sůl
- 100 g čerstvého smetanového sýra
- 100 g zakysané smetany
- Pár snítek tymiánu
- ¼ lžičky mletého římského kmínu
- Sůl
- Pepř
Postup:
- Červenou řepu nakrájejte na cca 2 mm silné plátky. V míse promíchejte s ½ lžíce bazlamikového octa, 1 lžící olivového oleje a špetkou soli.
- Rozprostřete řepu na plech vyložený pečicím papírem a pečte při 200 °C 20 minut. Nechte zchladnout.
- Řepu nakonec rozmixujte se smetanovým sýrem, zakysanou smetanou, tymiánem, římským kmínem. Pokud by byla pomazánka ještě dost hustá, přidejte zakysku.
- Podle chuti dosolte a opepřete a ochuťte případně ještě trochou balzamikového octa. Já jsem přidala ještě asi ½ lžíce.
Ředkvičková pomazánka s parmezánem
Doba přípravy: 10 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 180 g tvarohu
- 20 g parmezánu
- 2 ředkvičky
- 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
- Sůl
Postup:
Do tvarohu vmíchejte najemno nastrouhaný parmezán, nadrobno pokrájené ředkvičky a pažitku a dochuťte solí, příp. pepřem.
Cuketová pomazánka s brynzou
Doba přípravy:10 minut
Doba pečení: 30 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
1 střední cuketa – asi 200 g
Olivový olej
Sůl
120 g brynzy
Pár snítek oregana
Postup:
- Cuketu podélně rozkrojte. Na plechu pokapejte olejem a lehce osolte a nechte řeznou stranou nahoru. Pečte při 200 °C, dokud se nezačnou nahoře tvořit nahnědlé plochy. Bude to trvat asi půl hodiny. Pak nechte zchladnout.
- Cuketu rozmixujte s brynzou a oreganem.
Žitno-špaldový celozrnný chléb bez hnětení
Doba přípravy: 15 minut
Doba kynutí: 15 + 45 + 25minut
Doba pečení: 70 minut
Množství: 1 forma na chlebíček o délce 25 cm
Suroviny:
- 400 ml teplé vody
- 17 g droždí
- 1 lžička cukru
- 170 g celozrnné hladké žitné moky
- 130 g celozrnné hladké špaldové mouky
- 40 g hladké špaldové mouky
- 1 plná lžička soli
- ½ lžičky drceného kmínu
- 1 hrst slunečnicových semínek
- ½ lžíce octa
- 1 lžíce oleje
Postup:
- Ve vodě rozmíchejte droždí a cukr. Nechte 10 – 15 minut pracovat.
- V míse smíchejte mouky se solí, kmínem a slunečnicovými semínky.
- K rozkvašené vodě přilijte ocet, olej a osolte. Směs přilijte do mísy k mouce a promíchejte. Přikryjte utěrkou a nechte 45 minut kynout.
- Chlebíčkovou formu vyložte pečicím papírem.
- Po 45 minutách těsto promíchejte a přendejte do formy. Povrch můžete posypat ještě slunečnicí. Nechte dalších 20-30 minut pod utěrkou.
- Poté opatrně vložte formu do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte hodinu. Po hodině opatrně vyndejte a nechte ještě 10 minut péct na kůrku.
Jaké byly dubnové tipy? Připomeňte si je spolu s kurkumovými krekry: