Proč mám ráda podzim – aneb co jíst, abychom jej ve zdraví přežili

Proč mám ráda podzim – aneb co jíst, abychom jej ve zdraví přežili

Z dětství si pamatuji, že podzim byl mým nejneoblíbenějším ročním obdobím. A to především proto, že s koncem prosluněného a pohodového léta nadešel začátek školy. Upřímně, vidina třepotajícího se draka ve větru mě příliš nelákala, protože vítr mi spíš vadil a co teprve, když se spustil déšť… Pravda, ještě stále některé věci na podzimu nemiluji, co ale zbožňuji, jsou barvičky, poslední paprsky slunce, které barví listí stromů. Paprsky, které z posledních sil zkrášlují červeň jablek zrajících na stromech. Paprsky, které sbírají tolik sil na to, aby rozevřely slupky ořechů a pustily k zemi nasládlé a křupavé plody vlašských ořechů. Paprsky, jež rozsvěcují záři dýní a rozjasňují dozrávající hrozny vína, připravené ke sklizni. A právě tato teplem zbarvená podzimní sklizeň je pro mě tou nejlepší, které nám rok přináší. Nejen plná barev, ale také vitaminů, minerálů a hlavně – NEODOLATELNÝCH CHUTÍ.

A co nám podzim přináší?

Kromě toho, že si můžete dopřát šípkový čaj, který je výborným zdrojem vitaminu C, zahřejí vás i další nápoje nebo potraviny. Podle teorie čínské medicíny bychom měli poslouchat hlasy našeho těla, které pramení čistě z přírody. Měli bychom se orientovat na přírodní rytmy vyplývající z koloběhu ročních období. Zatímco léto nabízí řadu plodů, které se dají konzumovat čistě syrové a mají také účinek ochlazování těla, podzim již hýří plody, které se musí často alespoň lehce tepelně upravit – lilek, kapusta, dýně, kaštany, houby. Ale také červená řepa chutná skvěle například pečená, jablíčka zavoní v závinu, kořenová zelenina ochutí polévku brambory byste také za syrova jíst nemohli. Podzim zkrátka není čas pro osvěžující saláty a jogurtové dresinky. Právě především jogurt a jiné mléčné výrobky bychom si neměli dávat ráno k snídani. Jogurt má povahu vlhkou a chladnou. V ranních hodinách je vrchol činnosti sleziny a žaludku a slezina dle čínské medicíny nesnáší vlhko, její činnost bychom tedy spíše nabourali a v delším intervalu bychom mohli pociťovat horší trávení a zahlenění. Ke snídani je tedy vhodné volit různé kaše – například ovesnou kaši s jablky, sušeným ovocem a ořechy posypanou ještě navíc skořicí. Máte naprosto vynikající zahřívací snídani, po které budete lépe snášet sychravé podzimní dny. Slupky z jablek po vylouhování ve vroucí vodě například s hřebíčkem a troškou zázvoru vykouzlí voňavý čaj.

Dalším zahřívacím jídlem se berou vývary. Proto s nimi nešetřete a dopřávejte si je klidně dvakrát denně. Anebo jiné polévky – dýňová s kuřecím vývarem a troškou chilli nebo se zázvorem bude také to pravé do chladných dní. Syrovou zeleninu vyměňte za tepelně upravenou. Nebojte se toho, že by se z ní měly vytratit cenné látky. Po zblanšírování jich ztratíte opravdu minimum. Při konzumaci zeleniny nezapomínejte na kvalitní oleje a potraviny, které tyto oleje obsahují – ořechy, avokádo a všechna možná semínka (nepražená samozřejmě). Zelenina obsahuje totiž řadu vitaminů rozpustných v tucích, které jsou pro naše tělo nezbytné. Jsou jimi A, D, E, K. Dále také neopomíjejte luštěniny, které jsou kromě jiného, bohaté na vlákninu.

Masa se zahřívacími vlastnostmi jsou hlavně ta červená. Pro zpestření jídelníčku můžete vyzkoušet zvěřinu, jejíž sezóna právě nadchází.

Co byste naopak měli v jídelníčku eliminovat nebo vynechat jsou jogurty, tvarohy, čerstvá zelenina, v páře dušené ryby (ty upravujeme s ostřejším kořením a delší tepelnou úpravou).

 

Na závěr něco o mé lásce – DÝNĚ

Lze sehnat mnoho druhů dýní. Tou asi nejznámější a nejdostupnější v tuzemských obchodech je Hokkaido – sytě oranžová dýně, která sice není moc velká, ale upravit se dá asi na stovky způsobů. Dále se častokrát objevuje dýně máslová, muškátová nebo špagetová. Jak působí na naše zdraví právě moje favoritka hokkaido, pojednává velice dobře tento odstavec z webu http://www.dyne-hokaido.cz/Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny a minerální látky, zastoupeny jsou: vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Léčivé účinky dýně Hokaido, která je opravdovou vitamínovou bombou, jsou přímo zázračné. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Má močopudné účinky a obsažené látky bojují proti hlístům, roupům a škrkavkám. Konzumace dýně Hokaido je vhodná i pro diabetiky, opražená semínka napomáhají pánům při potížích s prostatou. Pro nízký energetický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky je dýně Hokaido vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.“

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *