Proženy.cz – měsíc s Vařeništěm: který recept se vám líbí nejvíc?

Proženy.cz – měsíc s Vařeništěm: který recept se vám líbí nejvíc?

V listopadu jste si mě mohli všimnout na aktuálně nejsledovanějším on-line lifestylovém magazínu Proženy.cz. Kdybyste před měsícem viděli moji radost, když mi tato nabídka přišla, mysleli byste si o mě, že jedu na drogách. Ale vlastně je to možná přesně tak. Vaření je pro mě droga. Je to můj největší koníček, který jsem si osedlala už jako malá. Jen pořád roste a mě se díky svým fanouškům daří provádět na něm čím dál větší kreace.

Bylo těžké vybrat recepty, kterými bych potěšila co nejvíce lidí. I přesto, že jsem měla možnos vybrat 4 recepty, do poslední chvíle jsem tápala, které budou ty pravé a pořád jsem výběr redukovala a s těžkým srdcem škrtala.

Nakonec jsem se po poradě s šikovnou redaktorkou Kateřinou Bičíkovou rozhodla pro recepty, které jste si již na vlastní oči mohli prohlédnout každou středu v měsíci. Během vaření jsem se cítila jako Miss Kitchen díky velice šikovné vizážistce Žanetce Gi. Zručně mi obtáhla obličej pár taky kouzelnou hůlkou a už jsem mohla před foťák nadané fotografky Evy Malúš.

A tady je rekapitulace receptů:

KARAMELOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
A OŘECHOVOU DROBENKOU

Tento recept vznikl velice spontánně a to tenkrát, když nám o víkendu kamarád přinesl košík plný švestek. V lednici jsem měla připravený tvaroh a měla jsem zálusk péct..teď už ani nevím co. Jenže co s těmi švestkami? Hodily by se k nim ořechy, ořechy a karamel? A co ten tvaroh? Karamelový tvaroh? A tak mi to v hlavě šrotovalo, až jsem vymyslela tento koláč, který byl původně se švestkami. Po upečení verze s hruškami jsem si jistá, že hrušky jsou tou lepší variantou, ale rozhodně si pochutnáte i na původní verzi.

Suroviny: Forma o průměru 27 cm

Těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 70 g moučkového cukru
  • 180 g másla
  • 1 vejce
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli

Karamel:

  • 70 g másla
  • 120 g cukru krupice
  • 20 ml smetany ke šlehání

Náplň:

  • 700 g měkkého tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 sáček vanilkového nebo karamelového pudinku
  • 3 hrušky

Ořechová drobenka:

  • 80 g vlašských ořechů
  • 15 g másla
  • 25 g třtinového cukru
  • 15 g hrubé mouky
  • ¼ lžičky skořice

Postup:

  1. Nejprve si připravte karamel. V kastrůlku rozehřejte máslo, přidejte cukr a za občasného míchání nechte zhnědnout. Přilejte smetanu – pozor, bude to prskat.
  2. Směs utvoří cucky, které je třeba rozpustit. Míchejte nad mírným plamenem tak dlouho, dokud se nerozpustí.
  3. Nechte chladnout a pusťte se do těsta: ze surovin na korpus vypracujte hladké těsto.
  4. Těstem vyložte dortovou formu. Okraje vymačkejte do výšky asi 5 cm. Vložte do lednice nebo (nejlépe) do mrazáku ztuhnout, než připravíte náplň.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Tvaroh prošlehejte s pudinkem a vejci. Přilejte karamel a pořádně promíchejte.
  6. Hrušky oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na tenké plátky. Z lednice vyndejte formu s těstem, to poklaďte hruškami a zalejte tvarohovou náplní. Vložte do trouby a pečte 50 minut.
  7. Ořechy nasekejte nahrubo a rukama promačkejte s máslem, cukrem, moukou a skořicí, aby vznikla drobenka.
  8. Po 50 minutách pečení koláč posypejte a vraťte do trouby ještě na 15 minut, dokud nebude povrch pevný a nepřestane se uprostřed vlnit.

ŠPALDOVÉ ZELNÍKY

Původně jsem tento recept připravovala pouze z mouky špaldové. V redakci jsme zaexperimentovali a použili i mouku pohankovou. Výsledek byl suprový! Takže je na vás, zda použijete jen mouku špaldovou, anebo ji namícháte i s dalšími druhy.

Suroviny: na plech 20 x 30 cm:

  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1-2 stroužky česneku
  • 280 g špaldové celozrnné mouky (polovinu můžete vyměnit za pohankovou)
  • 1 sáček kypřicího prášku do pečiva
  • 300 g kysaného zelí
  • 1 lžičku majoránky
  • ½ čajové lžičky drceného kmínu
  • 3 vejce
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli nakrájejte na tenké proužky a na rozehřátém oleji ji pozvolna dozlatova orestujte.
  2. Česnek nasekejte najemno a v míse smíchejte s moukou, práškem do pečiva, zelím, majoránkou, kmínem, solí a pepřem. Přidejte mléko a vejce a důkladně promíchejte.
  3. Směs rozetřete na pečicím papírem vyložený plech a pečte asi 25 minut při 180 st.
  4. Upečené nakrájejte na čtverečky a podávejte teplé nebo studené.

DÝŇOVO-ČOČKOVÉ PYRÉ S TOFU
A OŘECHOVÝM PESTEM

Svou oblíbenou dýni jsem nakombinovala s dalšími skvělými surovinami a připravila jednoduchý recept, který zvládnete uvařit během půl hodiny.

Suroviny: 2 porce

Pyré:

  • 1 menší cibule
  • lžíce olivového oleje
  • ¼ dýně hokkaidó (300–350 g)
  • 80 g červené čočky
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mleté skořice, sůl

Ořechové pesto:

  • 20 g vlašských ořechů
  • 1–2 stroužky česneku
  • ¼ lžičky soli
  • pár lístků tymiánu
  • 2 lžíce olivového oleje

K podávání: balení marinovaného nebo uzeného tofu, olej na opečení

Postup:

  1. Nejprve si připravte pesto: česnek a ořechy nakrájejte nadrobno a v hmoždíři nebo nožem na prkénku utřete se solí a tymiánem. Promíchejte se 2 lžícemi oleje.
  2. Cibuli nakrájejte najemno a nechte zesklovatět na rozehřátém oleji. Přidejte kostičky dýně, červenou čočku, římský kmín a skořici a promíchejte. Osolte a zalejte vodou tak, aby byly ingredience ponořené.
  3. Za občasného míchání vařte pod poklicí doměkka. Je-li třeba, podlejte trochou vody, aby se čočka nepřipálila.
  4. Když je dýně i čočka měkká, rozmixujte směs tyčovým mixérem dohladka.
  5. Tofu našikmo překrojte a opečte na pánvi potřené olejem.
  6. Na talíř naservírujte pyré, navrch poskládejte tofu a přelejte pestem.

Tip: Místo tofu můžete použít tempeh nebo sýr halloumi.

TVAROHOVÉ PERNÍKOVÉ KNEDLÍČKY
S KOŘENĚNÝMI ŠVESTKAMI

Původní recept na tvarohové knedlíčky jsme obohatili perníkem a vykouzlili tak skvělý moučník pro chladné dny.

Suroviny: 4 porce

Knedlíčky:

  • 100 g perníku na strouhání
  • 250 g měkkého tučného tvarohu
  • 1 vejce
  • 50 g másla
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl

Přeliv:

  • 200 g kompotovaných švestek (+ nálev zvlášť)
  • 1 lžíci rumu
  • 1 lžíci cukru
  • 5 hlaviček hřebíčku
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup:

  1. Perník na strouhání rozmačkejte najemno a v míse smíchejte s tvarohem, rozpuštěným máslem, vejcem, hrubou moukou a špetkou soli.Mouky dejte tolik, aby vzniklo tužší těsto, z něhož půjdou tvarovat knedlíčky.
  2. Nechte ho odležet a pusťte se do přelivu.Nálev z kompotu nalejte do kastrůlku, přidejte rum, asi lžíci cukru (podle toho, jak je kompot sladký), skořici a hřebíček. Povařte, až se tekutina zredukuje asi na polovinu, přidejte švestky a ještě chvíli prohřejte.
  3. Z těsta tvarujte mezi dlaněmi knedlíčky o průměru asi 5 cm a vkládejte do osolené vroucí vody. Vařte 7 minut, poté vyjměte na talíř a servírujte se švestkovým přelivem.



6 komentáře k “Proženy.cz – měsíc s Vařeništěm: který recept se vám líbí nejvíc?”

Napsat komentář: Martina Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *