Restované ředkvičky s vajíčkem
Znáte takovou tu klasiku ‚ředkvičky s vajíčkem‘ z pánve? Ředkvičky podusíte na másle, zašleháte vajíčko a je hotovo? Na talíři to nevypadá nijak dobře, i když nám to možná chutná. Takhle to vypadá nejen mnohem líp, ale ředkvičky jsou příjemně opečené a nejsou tak „morké“ a ovadlé, jako při klasické přípravě.
Dlouhou dobu jsem neměla ředkvičky ráda a na jídlo, které se nám občas mamka snažila uvařit – ředkvičky s vajíčkem – nevzpomínám proto zrovna v tom nejlepším. Ale jak se chutě mění, něco se ve mně zlomilo a začala jsemředkvičky s chutí jíst. A už mi ani tak nepřijde ta chuťová vzpomínka na ředkvičky s vajíčkem špatná. Proto jsem se rozhodla dát jim zelenou a trochu je vykrášlit. Výsledek dopadl senzačně. Tím spíš, když celé jídlo doplňuje svěží a jemně pikantní pesto z pažitky.
Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1 porce
Ingredience:
- 100 g ředkviček
- Oříšek másla
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- Chléb
- Čerstvý sýr
- Vejce (vařené natvrdo)
Pesto:
- 20 g parmezánu
- 20 g slunečnicových semínek
- 40 g pažitky
- Asi 5 lžic olivového oleje
- Sůl
Postup:
Nejdřív si připravte pesto, to vám nevystydne J Parmezán i slunečnicová semínka rozsekejte najemno. Ne na prach, ale na velice miniaturní kousky.
Zvlášť rozsekejte pažitku. K ní přilijte olej a jen krátce, pár pulsy, spusťte mixér.
Smíchejte parmezán a semínka s pažitkovým olejem a lehce dosolte.
Ve skleničce v lednici vydrží pár týdnů.
Ředkvičky překrojte napůl nebo na čtvrtiny – podle velikosti. Na pánvi rozehřejte máslo a ředkvičky restujte, dokud nezačnou lehce hnědnout. Nakonec osolte.
Chleba potřete čerstvým sýrem. Posypejte ředkvičkami, pokapejte pestem a nakonec obložte vejcem.
TIP: namísto vejce natvrdo můžete připravit zastřené vejce.