Siven s marinovanou cuketou

Siven s marinovanou cuketou

Ryb jíme pořád málo, řekla bych. No, já nejsem výjimkou, bohužel 🙂 Ač je miluju a snažím se je jíst často (teda teď v těhotenství si musím dávat trochu pozor), tak určitě nedodržuju 2 porce ryby za týden. A přitom jsou taak dobré! Hotové během chvíle. Takový siven? Tak toho jsem si teď obzvlášť oblíbila.O sivenovi jsem se dočetla, že jde o sladkovodní dravou rybu, proto se v těhotenství nebojím si tuhle vynikající rybičku připravit. Totiž z moře vytažené dravé ryby obsahují více těžkých kovů a ty není dobré během těhotenství dobrovolně přijímat. Když seženete připravená filátka, máte oběd hotový fakt během pár minut. Snad o malinko víc času zabere příprava marinované cukety – možná tak o minutu, o dvě 🙂 Abyste však rybu nepřetáhli, je lepší si tento doplněk připravit předem a pak už se se servírováním nezdržovat.

K opékání filátek bych měla jednu fintu, jak na to, aby se ryba napřipálila. Naučil mě to kdysi bývalý přítel – kuchař. Na olejem potřenou pánev položte pečicí papír. Ten také ještě trochu potírám. Pak je opravdu velká pravděpodobnost, že filátko otočíte bez toho, aniž byste potrhali kůži.

Doba přípravy: 30 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 4 filety ze sivena – celkem asi 300 – 350 g
  • citron
  • olej na smažení (používám olivák)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Marinovaná cuketa:

  • 1 menší cuketa
  • olivový olej
  • sůl
  • citronová šťáva z 1/2 citronu – asi 1 – 2 lžíce
  • 1 stroužek česneku
  • petrželka/koriandr/tymián/ořegano – podle toho, co máte zrovna čerstvé

 

  • piniová semínka

 

Postup:

  1. Cuketu nakrájejte na malé kostičky a na trošce oleje opékejte dozlatova. Lehce osolte.
  2. V mističce promíchejte lžíci až dvě olivového oleje s citronovou šťávou, najemno podrceným česnekem a najemno pokrájenými bylinkami. Já jsem měla zrovna petrželku, ale skvěle bude cuketa chutnat i s dalšími druhy bylinek.
  3. Cuketu z pánve přendejte do misky a nechte odpočívat.
  4. Sivena zakápněte citronovou šťávou. Osolte a opepřete. Z obou stran opečte na trošce oleje dozlatova. Bude to trvat jen pár minut.
  5. Servírujte s cuketou a nakonec posypejte nasucho opečenými piniovými semínky.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *