Staročeská sakrajda

Staročeská sakrajda

Původně prý tento recept pochází z Krkonoš. Časem se rozšířil po celých Čechách, kde se pekl zejména na posvícení. Svatomartinské oslavy byly jednou z akcí, na které se prý tato perníková pochoutka ve velkém připravovala.

Já zkusila tento recept včera poprvé. Důvodem nebylo posvícení, ale zvědavost. Perník mám moc ráda, nicméně tuto verzi jsem ještě nikdy neviděla. Sakrajda je pro mě tedy velkým objevem, který sklidil úspěch nejen u mě, ale u celé rodiny.

Pro pečení jsem použila Babiččinu volbu na kynutá těsta. To byl celkem experiment, protože těsto není v podstatě kynuté. Přidává se do něj soda a poté 3 hodiny odpočívá. „Copak to asi udělá?“ říkala jsem si. Výsledek je perfektní. Těsto je krásné vláčné a jemné. Proto pokud můžu doporučit, zkuste recept také vylepšit speciální moukou. Beztak s touto inovací pro staročeský recept přišla sama Babiččina volba, která ví nejlépe, jak vymlít zrno tak, aby složení výsledné mouky podpořilo dobré vlastnosti hotového pečiva.

Před zarolováním se těsto potírá povidy. Kdo má rád ořechy, posypte namazané těsto před srolováním najemno nasekanými ořechy. Já jsem dovnitř dala jen trochu najemno namletých ořechů, a protože mám ráda chuť pražených ořechů, posypala jsem závin nahrubo nasekanými vlašáky a strčila do trouby. To bylo ono! Ořechová chuť se skvěle s perníkovým těstem pojí, a proto už u nás tento tradiční recept budeme péct v této modifikaci a hrubě drcenými ořechy navrch, která provoní celý dům sváteční vůní, jež předvídá blížící se advent.

Doba přípravy: 10 minut
Doba odležení: 3 hodiny
Doba pečení: 40 – 45 minut

 

Suroviny:

  • 600 g hladké mouky (Babiččina volba na kynutá těsta)
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice
  • Pár mletých hřebíčků
  • 250 g cukru
  • 100 g Hery
  • 4 vejce
  • 4 lžíce rozpuštěného medu
  • Povidla
  • Vlašské ořechy

Postup:

  1. V míse smíchejte mouku se sodou, skořicí, hřebíčky a cukrem. Přidejte na kousky pokrájenou Heru, rozšlehané vejce a med. Začněte zpracovávat těsto. Vyklopte jej na vál a důkladně propracujte. Rozdělte na 3 části. Zabalte každou do potravinářské fólie a nechte 3 hodiny v lednici.
  2. Troubu předehřejte na 170 ⁰C. Plech vyložte pečícím papírem. Ořechy pokrájejte najemno. Jejich množství je na vaší chuti.
  3. Z těsta vyválejte plát ve tvaru obdélníku silný asi 0,5 cm. Plát potřete povidly, posypte pokrájenými ořechy a stočte do rolády. Přendejte na plech vyložený pečícím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a můžete posypat ořechy.
  4. Vložte do trouby a pečte asi 45 minut. Po vychladnutí nakrájejte na slabé plátky.



2 komentáře k “Staročeská sakrajda”

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *