Sýrové bochánky s teplým rajčatovým dipem

Sýrové bochánky s teplým rajčatovým dipem

Který společenský člověk, jehož těší přítomnost svých blízkých ve svém obýváku, už někdy neřešil otázku: „Co dobrého dnes připravím?“ V hlavě si přemátáte spousty receptů, zajímavých kombinací jídel, projíždíte weby, obracíte listy časopisů a kuchařek…Zkrátka hledáte to, co bude top a pro co budou chtít zase přijít na návštěvu. Samozřejmě, shledání s Vámi je vždycky na prvním místě. Jídlo ale bude vždycky hrát podstatnou roli.

Jistě, chcete pro rodinu nebo kamarády připravit krásný zážitek a dát jim najevo, že vám na nich zálěží. Ale k dobrému pocitu z takového setkání není potřeba shánět kaviár, humry nebo pravou svíčkovou. Je tak trochu možné, že na to nejsou jejich jazyky zvyklé a někdo nerad experimentuje. „Jak do toho humra mám dloubat, abych nevapadala jako nemehlo? Fakt musím ty oslizlá rybí vajíčka jíst? Ta svíčková je „krvavá“, ale abych neurazila…“ Neberte si to nějak špatně, ale ačkoli vám tohle nikdo neřekne, vždy se najde někdo, kdo tomu prostě nepřijde na chuť, nebo to neocení. Vy si pak říkáte, co jste udělali špatně, že zbylo tolik toho drahého jídla a pokud opravdu mezi vašimi blízký nejsou požitkáři,  vsaďte na trochu „klasičtější“ chutě. Nejde o to, blýsknout se tím nejlepším a nejdražším, ale jde o to, dát tomu nápad, chuť a jednoduchost. Ty top potraviny můžou být každopdáně třešničkou na dortu pro náročnější experimentátory.

Přesně z téhle myšlenky vznikl nápad na bochánky plněné sýrem a bylinkami. Můžete jich vytvořit kolik chcete, různě je naplnit a dipy můžete udělat taky všelijaké. Už znáte můj „vařící rukopis“, a tak se nemůžete divit, že jsem zvolila právě tuhle kombinaci: ricotta, mozzarella, bazalka, tymián a k tomu rajčatový dip… miluji bílé víno a tohle je vážně chutné a delikátní spojení, které mi evokuje krásný slunečný večer a idylku, kterou ta atmosféra nachystala.

Takže, čím plnit, když ne mozzarellou a ricottou? Zkusit to můžete i obráceně – rajčaty… klidně sušenými. Zkusit můžete i nějakou masovou směs, nebo naopak veganskou – z luštěnin, tofu nebo třeba seitanu. Sýrová směs s ořechy se bude hodit například k žampionovému dipu. Do čeho to namočit? Zkusit můžete i dip ze zakysané smetany, zmiňovaný žampionový nebo sýrový, ořechový…nebo klidně dobrý olej. Olejů je na trhu celá řada. Určitě najdete nějaký fakt moc dobrý, který se bude k vaší skvělé kombinaci hodit. Tak s chutí do toho. Uvidíte, že na tom nic není a každý si rád odtrhne kousek té dobroty, kterou smočí v úžasném dipu.

Doba přípravy: 30 minut + doba kynutí cca 1 hod.
Doba pečení: cca 25 minut

Suroviny:

Těsto:

Kvásek:

  • 15 g droždí,
  • 1 lžička cukru,
  • 50 ml mléka
  • 1 lžíce hladké mouky

 

  • 320 g hladké mouky
  • 1 žloutek
  • 150 ml vody
  • 1 lžička soli
  • 2,5 lžíce olivového oleje
  • Olej na potření
  • Vejce na potření
  • Bílý a černý sezam na posypání

 

Náplň:

  • 100 g mozzarelly
  • 200 g ricotty
  • Pár lístků bazalky
  • Snítka tymiánu
  • Sůl

Dip:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 šalotka
  • 200 g loupaných, drcených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky cukru – nemusí být
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Do misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a zalijte teplým (ne horkým) mlékem. Rozmíchejte spolu se lžící mouky. Misku přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Bude to trvat asi 15 minut.
  2. Do mísy nasypte mouku, promíchejte se solí a uprostřed udělejte důlek. Žloutek vyklepněte do důlku, zalijte vlažnou vodou a vidličkou lehce prošlehejte. Přidejte kvásek, olej a zpracujte těsto. Lehce těsto poprašte moukou, přikryjte mísu utěrkou a nechte kynout 45 minut až hodinu. Během kynutí alespoň jednou propracujte.
  3. V míse rozmačkejte pomocí vidličky mozzarellu. Promíchejte s ricottou a nadrobno pokrájenými bylinkami a špetkou soli.
  4. Z těsta vyválejte plát silný asi 5 mm. Velkou skleničkou vykrajujete kolečka (o průměru cca 5 cm). Doprostřed dejte asi lžičku náplně a zabalte jako buchtu. Takto naplňte všechny bochníčky a nechte je ještě tak 5 minut odpočívat na vále.
  5. Na plech rozprostřete pečící papír a doprostřed položte keramickou misku. Bochánky ze stran a zespod potřete olejem. Skládejte vedle sebe dokola – okolo misky. Povrch bochánků potřete rozšlehaným vejcem a posypte semínky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte dozlatova. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Misku opatrně oddělte od těsta. Pokud se někde trochu připekly, opatrně je oddělte od misky nožem.
  6. Šalotku nakrájejte najemno. Zpěňte na oleji, přidejte drcená rajčata, případně cukr, česnek, sůl a čerstvě mletý pepř a vařte, dokud dip nezhoustne. Pokud chcete dip jemnější, můžete ho lehce promixovat tyčovým mixérem.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *