Teplý rýžový salát se zeleninou a kuřetem

Když jsem ještě před mateřskou chodila do práce, nosila jsem si vždycky k obědu krabičky. A jelikož ai uvědomuji, že ne vždycky je večer nálada na dlouhé vymýšlení jídla a postávání u plotny, většinou jsem se snažila připravit nějakou výživnou a dobrou rychlovku – max. do půl hodiny. Model jídla do krabičky byl u mě následující: uvařit nějaký základ, resp. jakousi sacharidovou složku – brambory, obiloviny, těstoviny, rýži, luštěniny, quinou… Pak připravit zeleninu – nejlépe narychlo na pánvi s nějakým dobrým dochucením. A nezapomněla jsem ani na bílkoviny – ať už maso, sýr, vejce… anebo jsem v případě luštěnin a quinoy měla vystaráno.
Tenhle recept je nástřelem podoby, kterou obecně moje krabičky mívaly. Sacharidy – rýže, zelenina – fazolky, paprika, cuketa. Bílkoviny – kuřecí maso. A v tomto případě ještě trochu křupavé cizrny na vylepšení. Jídlo se samozřejmě to nejobejde bez bylinek a koření. Tuky v jídle zastoupené taky – na oleji je připravené maso i zelenina. Teď už sice neřeším, co si uvařím do práce, ale vařím si samozřejmě doma a za nějaké takové rychlovky jsem ráda. Pro sebe si vařím vcelku jednoduchá jídla, která nezaberou moc času a záležet si dávám spíš u večeře, kterou sdílíme s Honzou, když dorazí z práce. Mimochodem, když o něm mluvím, bych ráda upozornila na ty papričky, které vidíte na fotce – jeho úroda 🙂 Kdybych měla sázet já, nic moc bychom nesklidili.
Co se týče krabiček, napadá mě spousta možností, které se dají připravit do půl hodiny. Není pravda, že stravovat se zdravě v práci obnáší vynaložení spousty času a energie. Zeleninu, kterou spaříte nebo upravíte rychle na pánvi, máte určitě vždycky doma. Rýži, těstoviny, brambory, červenou čočku, obiloviny apod. máte určitě také ve spíži a jejich příprava je velice snadná. Bílkoviny neznamenají nutně jen maso. Krom zdrojů jako jsou vejce a mléčné výrobky se hodně bílkovin nachází i v rostlinných zdrojích. Například takové klíčky jsou super zdrojem aminokyselin a enzymů – jen si je dejte bokem a neohřívejte je, abyste obsažené cenné látky nezničily.
Princip přípravy už je jednoduchý – než se uvaří ta „sacharidová“ část, stačíte si opracovat zeleninu a případně i maso. Pak to jen dobře dochutit, promíchat a krabička je hotová 🙂
Doba přípravy: 30 minut + vaření rýže
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 160 g celozrnné dlouhozrnné rýže
- 200 g zelených fazolek
- 150 g kuřecích prsou
- Olivový olej
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
- 150 g vařené cizrny
- ½ lžičky mleté papriky
- 120 g papriky
- 120 g cukety
- 2 stroužky česneku
- ¼ lžičky drceného kmínu
- 1 lžíce ume octa
- ½ lžičky mletého rozmarýnu
Postup:
- Rýži uvařte doměkka.
- Zelené fazolky vložte do vroucí osolené vody a vařte, aby byly na skus. Sceďte a prolijte studenou vodou. Nechte okapat.
- Kuřecí prsa nakrájejte na drobné, asi dvoucentimentrové kostičky. Promíchejte s trochou oleje, solí a pepřem a orestujte na pánvi.
- Cizrnu zakápněte olejem – budou stačit asi 3 lžičky. Posypejte mletou paprikou, špetkou soli a promíchejte. Rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C (horkovzduch). Pečte 20 minut dokřupava.
- Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje. Papriku a cuketu nakrájejte na malinké kostičky a opékejte na pánvi. Když začne cuketa zlátnout, přidejte najemno podrcený česnek a nechte rozvonět. Stáhněte z plotny.
- Fazolky nakrájejte na menší kousky a přidejte do pánve. Přidejte také rýži, kuřecí maso, opečenou cizrnu, drcený kmín, ume ocet a rozmarýn. Promíchejte a podávejte.