Zeleninové kari s domácím panýrem

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. Je fakt, že počasí za posledních pár dnů bylo pořádně rozhoupané. Jednou bylo krásné teploučko, za dva dny jsme oblíkali kabáty a rukavice. A proto jsem si neodpustila ještě jeden receptík na jemně hřejivé zeleninové kari s domácím panýrem.

Že není kari jako kari, svědčí jak Google, tak nabídky restaurací. Jednak je velký rozdíl mezi thajským a indickým kari, jednak se liší zelené kari od červeného. Přestože se tohle kari možná jeví jako thajský typ červeného kari, vidím v něm jeden velký rozdíl, kvůli kterému si červené kari už v restauracích nedávám. Obvykle se totiž potkám s poměrně nasládlou omáčkou, což mi moc nevyhovuje. Tento recept spíš inklinuje k indickému typu, jelikož pokrmu dominuje domácí panýr – jedna ze základních surovin indické kuchyně.
Panýrem jsem se inspirovala na Apetitu, nicméně jsem si recepturu trochu upravila a přidala sůl. Mimochodem syrovátka ze sýru je po vychlazení příjemně osvěžující. Myslím, že recept je strašně jednoduchý, takže asi není co víc vysvětlovat a můžete se pustit do díla 🙂




Panýr:
- 1 litr mléka
 - 2 lžíce citronové šťávy
 - 50 ml horké vody
 - Sůl
 
Postup:
- Cedník vyložte plátýnkem. Mléko přiveďte k varu. Citronovou šťávu promíchejte s horkou vodou a tenkým pramínkem lijte k mléku. Ztlumte a promíchávejte. Asi za 5 minut, kdy se syrovátka oddělí od sýřeniny, slijte mléko přes plátýnko.
 - Pokud chcete sýr ochucený, přidejte bylinky, koření a sůl těsně předtím, než mléko slijete.
 - Nechte okapat a pak sýr vymačkejte. Buď v cedníku sýr zatěžte miskou s vodou, aby byl sýr pevný a dal se dobře krájet, anebo přendejte sýr do mističky.
 
Zeleninové kari:
- 2 lžíce oleje
 - 1 cibule
 - 3 řapíkaté celery
 - 3 lžičky červené kari pasty
 - ½ lžička římského
 - ¼ lžičky pískavice
 - 1 lžička kurkumy
 - 300 g dýně nakrájená na kostičky
 - 0,5 litru zeleninového vývaru
 - 100 g cukety nakrájené na půlkolečka
 - 120 g kokosového mléka
 - ½ lžičky skořice
 - Panýr
 - Čerstvý koriandr
 - Rýže k podávání
 
Postup:
- V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do hrnce a opékejte s cibulí asi 3 minuty.
 - Udržujte hrnec na mírném žáru. Přidejte kari pastu, římský kmín, pískavici a kurkumu a asi 2 minuty míchejte.
 - Dýni nakrájejte na drobnější kostky. Přidejte do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a duste, dokud dýně nezměkne. Než bude však úplně měkká, přidejte pokrájenou cuketu. Vařte už jen krátce.
 - Nakonec přidejte kokosové mléko a skořici. Stáhněte z plotny.
 - Kari podávejte s rýží. Na talíři posypejte kousky panýru a čerstvého koriandru.
 

