Tvarohová bábovka s levandulí

Tvarohová bábovka s levandulí

Prodloužený víkend je vždycky perfektní záležitost. Obzvlášť, když vyjde krásné počásko. Výlety, procházky, zahradničení… a i ta kávička venku chutná líp, co myslíte? A že bude chutntat ještě líp, když k ní budete mít co přikusovat? A co takhle kousek jemné, vláčné a voňavé bábovky? Že je to nuda? Zkuste ji vylepšit tvarohem. A kdo si rád zaexperimentuje, neměl by vynechat levanduli.

Levandule je podivuhodná rostlinka. Budí pozornost svou krásou i vůní. Málokdo opomene levanduli při myšlence na Provance a řada lidí sní o tom, vydat se někdy na tamější levandulová pole, aby spatřili tuto romantickou scenérii na vlastní oči. Bohužel ne každému milovníkovi levandule se to povede, ale každý milovník levandule si může dopřát tuhle zajímavou bylinku v jídle. Nasladko i naslano vznikají s levandulí fakt zajímavé kombinace a málokdo je snese. Levandule je hodně výrazná, proto není dobré používat jí příliš velké množství. Sama jsem se bála, jak dopadne bábovka, když do ní přidám dvě lžíce sušených kvítků. Bude to hodně, anebo málo? Ale to nezjistíte, pokud to nezkusíte.

Pokus naštěstí dopadl dobře a po bábovce se zaprášilo 🙂 Intenzivní chuť levandule nepřebíjí vůni a chuť ostatních surovin. Příjemně zavoní na patře a pomalu sklouzne s vláčným těstem do žaludku.

Pokud se sami experimentu bojíte, anebo se bojíte, jak zareaguje zbytek rodiny, přátel, přítel, nebo kolegové kterým dáte bábovku ochutnat, zkuste jít do kompromisu. Rozdělte si těsto na dvě části a do jedné přimíchejte lžíci levandule. Naplntě těstem formičky na muffiny a sami zjistíte, jestli se do levandulové varianty budete chtít příště pouštět tak, že upečete celou bábovku, anebo zůstanete u tvarohové varianty bez levandule.

Suroviny:

 

Postup:

  1. Vytřete máslem bábovkovou formu a vysypejte hrubou moukou.
  2. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem. Jedno po druhém zašlehávejte vejce. Pak přidejte tvaroh a vanilkový extrakt a důkladně prošlehejte.
  3. Ve druhé míse smíchejte mouky, kypřicí prášek a levanduli. Sypkou směs přisypejte k máslové a důkladně promíchejte.
  4. Těstem naplňte formu a na povrchu uhlaďte stěrkou.
  5. Vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte hodinu. Nechte zchladnout a vyklopte

 

Recept vznikl ve spolupráci s Probio. Děkuji za suroviny dodané pro tento recept!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *