Tvarohový koláč s rybízem
Víte, jak občas píšu, že můj Honzík je v jídle dost vybíravý? Někdy je to limitující. Ale při vymýšlení tohoto receptu je hlavně jeho zmlsanost důvodem, proč je recept jedním slovem „fantastický“. Recept vznikl asi takhle: „Miláčku, přinesl jsem rybíz! Prosím, mohla bys upéct něco s tvarohem?“ Jako by se stalo 🙂
S nutkavou touhou splnit jeho gurmánské sny na výbornou jsem si nedovolovala tentokrát změnit bílou mouku za celozrnnou a cukr za třtinový cukr nebo případně jinou variantu. Ne, že by to asi nesnědl, ale jeho očekávání by to…řekněme…nenaplnilo 🙂 Prostě jsem se rozhodla tentokrát experimentovat s těmi úplně nejklasičtějšími surovinami, které, jak víme, nejsou úplně zdravé, ale pořád je tu možnost je příště vyměnit za zdravější alternativy.
Výsledkem kouzlení je 100% jemná chuť a textura, vláčná konzistence a doslova úžasná, vyvážená, delikátní chuť. Tvaroh s rybízem zkrátka perfektně fungují. Svěží letní kombinace s notnou dávkou šťavnatosti, která by konkurovala tomuhle dezertu, byste těžko pohledali 🙂 Zdá se vám to jako příliš velké chlubení? Tak ho zkuste na vlasní kůži a dejte vědět. A pokud se pustíte do obměn, kdy vyměnítevnejen světlou mouku za tmavou, ale třeba i rybíz za jiné ovoce, dejte prosím vědět, ráda se ispiruji zase já od vás.
Doba přípravy: 20 minut
Doba pečení: 40 minut
Množství: plech cca 30×35 cm
Suroviny:
Drobenka:
- 400 g polohrubé mouky (můžete použít celozrnnou)
- 120 g cukru (můžete vyměnit za třtinový)
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 150 g změklého másla
Náplň:
- 1 kg měkkého polotučného tvarohu
- 100 ml smetany ke šlehání
- 4 vejce
- 120 g moučkového cukru (může být třtinový)
- 1 sáček vanilkového cukru
- 300 g rybízu, případně jiného ovoce
Postup:
- Mouku, cukr a kypřicí prášek smíchejte. Přidejte máslo a rukama připravte drobenku.
- Pečicí formu vyložte pečicím papírem, případně vymažte tukem a vysypejte hrubou moukou. 2/3 drobenky rovnoměrně rozsypejte na dno formy a prsty lehce umačkejte – ne moc. Jen tak poťapkejte.
- Tvaroh, smetanu, vejce a oba cukry vymíchejte metlou dohladka. Náplň rovnoměrně rozetřete na drobenku. Rovnoměrně posypejte ovocem a zasypejte zbytkem drobenky.
- Vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzduch) a pečte 40 minut dozlatova.