Kynuté špaldové koláčky s tvarohem a mákem
Iak jste se mohli na blogu dočíst ve spoustě příspěvků, moc sladkého nesním. Dezert je něco výjimečného, co nepatří do každodenního jídelníčku člověka, co má nastavené vnímání stravy jako paliva, od jehož kvality se odvíjí jeho zdraví. Vím dávno, že mnoho cukrů mi nesvědčí a není tím ideálním palivem. Přesto je dezertík něco, co dokáže hodně zvednout náladu a někdy na něj zkrátka chuť přijde. To pak není od věci se touze po kousku sladkého bránit a užít si tu výjimečnou dobrotou.
Když se řekne výjimečný dezert, můžeme si představit ledacos – exotické chutě, nadýchaný piškot s ještě nadýchanějším krémem a ovocem, profiterolky, anebo klidně tradiční český koláček. V každé kultuře jsou jisté pokrmy a dezerty, které, ač se vaří a pečou od pradávna, nepřestávají strávníky bavit a recepty na ně zůstanou vždycky v kurzu. Jakby ne?! Takový český koláček, aby byl vláčný, nadýchaný a pěkně plněný, potřebuje péči a spoustu času, než se nám dostane do ruky. A ne vždy se musí povést. Není pravda, že ve světovém měřítku znamená něco méně, než francouzské eclairs, belgické vafle nebo ruská chalva.
Za řadou tradičních českých moučníků visí spousta práce, proto je potřeba si takových moučníků vážit a shraňovat dobré recepty na ně. I když zrovna nejste jejich největší milovník, jako já 🙂 Já se přiznám, že pokud si chci smlsnout na něčem sladkém, spíš to u mě vyhraje piškot s tvarohovým krémem a ovocem. Ale jsou i dny, jako je například tento, kdy venku celý den prší, vítr strhává listí a odnáší i trochu té dobré nálady, že mě u srdce zahřeje taková ta domácí pohoda, kdy si sednete s rodinou u ošatky ještě vlažných kynutých koláčků, ve vzduchu se jejich vůně mísí s vůní kávy a prostě je vám s tím koláčem v ruce tak nějak líp.
Tenhle recept jsem připravila ze skvělé špaldové mouky od PROBIO. Převažuje trochu víc celozrnné. To ale naprosto vůbec neubírá na celkové nadýchanosti těsta, jak by mohlo někoho napadnout. Co se týče „mojí technologie“ přípravy těsta, nenechte se postupem zarazit a fakt to tak zkuste 🙂 Kynuté těsto prakticky jinak nezadělávám a a slibuji top výsledek 🙂 Co bych chtěla vypíchnout, je ještě maková náplň. Mamka za mnou dycky chodí a ptá se, jak to dělám, že jí mám „takovou“… takovou vláčnou a kompaktní. Nejsem si jistá, jestli v tomhle případě postupuju nějak nestandardně, ale je fakt, že na té si vždycky pochutnám i já 🙂 U tvarohové náplně bych chtěla poradit a přimět vás ke koupi farmářského tvarohu ve vaničce. Obětujte pár korun navíc, stojí to za to – tvaroh je tučnější, hutnější, delikátnější. Bohužel u klasického tvarohu mám zkušenosti, že mi řídká náplň z obyč tvarohu z koláčů vyteče, jak těsto při pečení ještě pořád pracuje.
Nechte si chutnat! Budu doufat, že právě tohle bude jeden z těch receptů na koláčky, který si s chutí založíte na příště 🙂
Doba přípravy: 1 hodina
Doba pečení: asi 10 – 15 min
Množství: 25 ks
Suroviny:
Těsto:
- 180 ml mléka
- 30 g droždí
- 90 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 300 g hladké špaldové celozrnné mouky
- 200 hladké špaldové mouky
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 žloutek
Tvarohová náplň:
- 250 g měkkého tvarohu – použijte nejlépe farmářský, je hustší a nevyteče
- 1 sáček vanilkového třtinového cukru
- 1 lžíce moučkového třtinového cukru
- 1 žloutek
- Případně 1 lžíce mléka na rozředění
Maková náplň:
- 80 g mletého máku
- 400 ml mléka
- 2 lžíce třtinového cukru
- ¼ lžičky mleté skořice
- 1 – 2 lžíce tuzemáku
- 1 – 2 lžíce nastrouhaných dětských piškot
Dál budete potřebovat:
- Vejce na potření
- Mandle a rozinky na zdobení
Postup:
- Droždí rozdrobte do mističky.
- Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Trochu cukru přidejte k droždí, zalijte trochou mléka a přidejte ještě trochu mouky. Promíchejte metličkou. Misku překryjte čistou utěrkou a nechte 15 minut na teplém místě.
- Do zbytku mléka dejte rozehřát máslo.
- V míse smíchejte mouky, cukr, muškátový oříšek. Přidejte vzešlý kvásek. Zkontrolujte, zda není mléko s máslem příliš horké. Rozmíchejte ve směsi žloutek a přidejte do mísy. Zadělejte těsto.
- Překryjte mísu s těstem utěrkou a nechte hodinu kynout. Během kynutí alespoň jednou propracujte.
- Připravte si obě náplně. Tvaroh smíchejte s cukrem a žloutkem. Pokud bude potřeba, trochu nařeďte mlékem.
- Na makovou náplň si vezměte hrnec, nasypejte do něj mák a zalijte mlékem. Přidejte cukr a vařte do zhoustnutí. Během vaření míchejte. Když směs zhoustne, přidejte skořici, tuzemák a nastrouhané piškoty. Asi minutu vařte a nechte vychladnout.
- Z těsta vyválejte plát silný asi 1 – 1,5 cm. Vykrájejte kolečka a přendejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechte na plechu kynout asi 10 minut. Poté vytlačte doprostřed koleček důlek – dobře vám to půjde dnem skleničky. Okraje potřete rozšlehaným vejcem. Koláčky naplňte a ozdobte.
- Pečte při 180 °C (horkovzduch) asi 10 minut.