Desatero pomazánek pro každou příležitost

Brzy nadejde „hlavní návštěvní sezóna“ – Vánoce, Silvestr, Nový rok… Doba, kdy jsme rádi spolu a kdy řadě z nás vyvstává na mysli otázka „Co já to těm hostům dám?“ Tady je desatero snadné inspirace ?
Není nic snazšího než pomazánka. A přitom s ní můžete naložit různými způsoby. Některá se bude hodit na chlebíček, jiná na jednohubku, další do tortily, ze které uděláte roládku a nakrájíte na špalky a další pomazánka najde využití třeba při přípravě slaných kremrolek nebo košíčků.

Nivová
Suroviny:
- 250 g nivy
 - 150 g měkkého tvarohu (polotučný) nebo žervé
 - 50 ml mléka
 - Špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
 
Postup:
Nivu nastrouhejte najemno do větší misky. Zalijte mlékem, přidejte tvaroh nebo žervé a rozemnutý tymián, příp. nakrájené lístky čerstvého. Vidličkou důkladně rozmačkejte a promíchejte.
Tip na podávání: Nivová pomazánka skvělé chutná s hroznovým vínem, konzervovanými mandarinkami nebo s ořechy. Můžete jí naplnit třeba křehké košíčky, které dozdobíte ovocem nebo zeleninou.

Rybičková ze sardinek
Suroviny:
- 100 g sardinek v oleji (cca 3 ks)
 - 20 g změklého másla
 - 20 g majonézy
 - 1 drobná šalotka
 - 1 stroužek česneku
 - Sůl
 - Čerstvě mletý pepř
 
Postup:
Sardinky zbavte páteře. V misce promačkejte spolu s máslem vidličkou. Když je máslo důkladně rozetřené, přidejte majonézu.
Cibulku nakrájejte opravdu najemno. Česnek prolisujte. Přidejte k rybičkám, osolte, opepřete a důkladně rozmíchejte.
Tip na podávání: Na chlebíčku nebo jednohubce chutná skvěle s kyselou okurkou.

Žampionová
Suroviny:
- 1 šalotka nebo ½ menší cibule
 - 100 g žampionů
 - 1 lžíce olivového oleje
 - 120 g Lučiny
 - 30 g bílého jogurtu
 - ¼ lžičky podrceného nebo mletého římského kmínu
 - ¼ lžičky mletého rozmarýnu
 - Sůl
 - Čerstvě mletý pepř
 
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno. Žampiony překrojte napůl a nakrájejte na co nejjemnější plátky. V pánvi rozehřejte olej a cibulku zpěňte. Přidejte žampiony. Osolte a míchejte. Opékejte, dokud nejsou žampiony zlatavé a měkké. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
V míse promíchejte Lučinu s jogurtem, římským kmínem a rozmarýnem. Přidejte žampiony, dochuťte solí a pepřem.
Tip na podávání: Svěží chuť Lučiny spolu s žampiony dobře chutná v kombinaci s čerstvou zeleninou na tmavém pečivu. Pomazánkou můžete plnit i slané kremrolky.

Vajíčková
- Suroviny:
 - 5 natvrdo uvařených vajec
 - 60 – 70 g majonézy
 - 2 lžičky plnotučné hořčice
 - ½ menší cibule
 - Sůl
 - Pepř
 
Postup:
Natvrdo uvařená vejce pokrájejte nadrobno. Cibulku nakrájejte najemno. V míse promíchejte všechny suroviny a ještě lehce promačkejte vidličkou.
Tip na podávání: Na chlebíčku bude dobře chutnat se šunkou i sýrem, čerstvou zeleninou i kyselou okurkou.

Tuňáková
Suroviny:
- 120 g tuňáka z konzervy
 - 70 g zakysané smetany (nebo žervé)
 - 1 lžička plnotučné hořčice
 - 15 g drobných kapary
 - ½ lžičky provensálských bylinek
 - ¼ lžičky sušeného česneku
 - ½ lžičky citronové šťávy
 - Sůl
 - Čerstvě mletý pepř
 
Postup:
Tuňáka rozmačkejte vidličkou a promíchejte s ostatními surovinami.
Tip na podávání: Kanapky s tuňákovou pomazánkou dozdobte kapary a citronem. Hodit se bude i pár lístků tymiánu, oregana, nebo drobný lístek bazalky, příp. jemný plátek jarní cibulky.

Hermelínová
Suroviny:
- 120 g hermelínu
 - 50 g dobrého šunkového salámu
 - 40 g majonézy
 - 40 g zakysané smetany
 - ½ lžíce najemno pokrájené cibule
 - Sůl
 - Pepř
 
Postup:
Hermelín nastrouhejte nahrubo. Pokud máte salám vcelku, nastrouhejte nahrubo. Pokud máte plátky, nakrájejte jemné proužky. V míse všechny suroviny společně promíchejte.

Kuřecí s avokádem
Suroviny:
- Cca 220 – 250 g kuřecích stehen (použila jsem horní stehna – 2 ks)
 - 5 kuliček pepře
 - 3 kuličky nového koření
 - 1 bobkový list
 - 70 g zralého avokáda
 - 1 lžička limetkové šťávy
 - Chilli paprička
 - Sůl
 - ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
 
Postup:
Kuřecí maso uvařte doměkka v osolené vodě s pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
Maso oberte a spolu s avokádem, limetkovou šťávou a koriandrem rozmixujte. Dochuťte najemno pokrájenou chilli papričkou a solí.
Tip na podávání: Tato pomazánka dobře vynikne v pšeničné tortille spolu s ledovým salátem, pokapaným limetkou a olivovým olejem.

Česneková
Suroviny:
- 70 g eidamu nebo goudy
 - 2 stroužky česneku
 - 50 g majonézy
 - Sůl
 
Postup:
Eidam nastrouhejte najemno. V míse promíchejte s prolisovaným česnekem, majonézou a dochuťte solí.

Tofu pomazánka se sušenými rajčaty
Suroviny:
- 120 g tofu
 - 30 g sušených rajčat v oleji
 - 1 menší stroužek česneku
 - ½ lžičky sušené bazalky
 - ¼ lžičky sušeného oregana
 - ¼ lžičky sušeného tymiánu
 - 1 lžíce olivového oleje
 - Sůl
 
Postup:
Tofu rozdrobte do mixéru. Přidejte překrájená rajčata, prolisovaný česnek, bylinky, olej, sůl a promixujte dohladka.
Tip na servírování: Pokud si přejete udělat čistě veganskou verzi pohoštění, ozdobte jednohubku s touto pomazánkou třeba slabším plátkem opečeného uzeného tempehu a ozdobte sušeným rajčetem.

Mrkvová
Suroviny:
- 100 g mrkve
 - 40 g celeru
 - 20 g sušených brusinek
 - 70 g zakysané smetany
 - 2 lžičky medové hořčice
 - 2 lžičky citronové šťávy
 
Postup:
Mrkev i celer nastrouhejte najemno. Brusinky překrájejte a přidejte k zelenině. Promíchejte se zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou.
Tip na podávání: Mrkvová mi nejvíce sedí na nějakém vícezrnném pečivu. Dobře bude chutnat posypaná oříšky a dozdobená kouskem ovoce nebo sýru.


Tak to jsem potřebovala. Výtečné pomazánky. Děkuji
Já děkuji 🙂 Mám radost, že se Vám tato inspirace líbí.
všetky pomazánky sú perfektné
Děkuji, Marto, moc mě těší, že Vám chutnají 🙂
Paradni inspirace,kor ted pred svatkama:)dekuji