Desatero pomazánek pro každou příležitost

Desatero pomazánek pro každou příležitost

Brzy nadejde „hlavní návštěvní sezóna“ – Vánoce, Silvestr, Nový rok… Doba, kdy jsme rádi spolu a kdy řadě z nás vyvstává na mysli otázka „Co já to těm hostům dám?“ Tady je desatero snadné inspirace ?

Není nic snazšího než pomazánka. A přitom s ní můžete naložit různými způsoby. Některá se bude hodit na chlebíček, jiná na jednohubku, další do tortily, ze které uděláte roládku a nakrájíte na špalky a další pomazánka najde využití třeba při přípravě slaných kremrolek nebo košíčků.

Nivová

Suroviny:

  • 250 g nivy
  • 150 g měkkého tvarohu (polotučný) nebo žervé
  • 50 ml mléka
  • Špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého

Postup:

Nivu nastrouhejte najemno do větší misky. Zalijte mlékem, přidejte tvaroh nebo žervé a rozemnutý tymián, příp. nakrájené lístky čerstvého. Vidličkou důkladně rozmačkejte a promíchejte.

Tip na podávání: Nivová pomazánka skvělé chutná s hroznovým vínem, konzervovanými mandarinkami nebo s ořechy. Můžete jí naplnit třeba křehké košíčky, které dozdobíte ovocem nebo zeleninou.


Rybičková ze sardinek

Suroviny:

  • 100 g sardinek v oleji (cca 3 ks)
  • 20 g změklého másla
  • 20 g majonézy
  • 1 drobná šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

Sardinky zbavte páteře. V misce promačkejte spolu s máslem vidličkou. Když je máslo důkladně rozetřené, přidejte majonézu.

Cibulku nakrájejte opravdu najemno. Česnek prolisujte. Přidejte k rybičkám, osolte, opepřete a důkladně rozmíchejte.

Tip na podávání: Na chlebíčku nebo jednohubce chutná skvěle s kyselou okurkou.


Žampionová

Suroviny:

  • 1 šalotka nebo ½ menší cibule
  • 100 g žampionů
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 120 g Lučiny
  • 30 g bílého jogurtu
  • ¼ lžičky podrceného nebo mletého římského kmínu
  • ¼ lžičky mletého rozmarýnu
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

Cibuli nakrájejte najemno. Žampiony překrojte napůl a nakrájejte na co nejjemnější plátky. V pánvi rozehřejte olej a cibulku zpěňte. Přidejte žampiony. Osolte a míchejte. Opékejte, dokud nejsou žampiony zlatavé a měkké. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.

V míse promíchejte Lučinu s jogurtem, římským kmínem a rozmarýnem. Přidejte žampiony, dochuťte solí a pepřem.

Tip na podávání: Svěží chuť Lučiny spolu s žampiony dobře chutná v kombinaci s čerstvou zeleninou na tmavém pečivu. Pomazánkou můžete plnit i slané kremrolky.


Vajíčková

  • Suroviny:
  • 5 natvrdo uvařených vajec
  • 60 – 70 g majonézy
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • ½ menší cibule
  • Sůl
  • Pepř

 

Postup:

Natvrdo uvařená vejce pokrájejte nadrobno. Cibulku nakrájejte najemno. V míse promíchejte všechny suroviny a ještě lehce promačkejte vidličkou.

Tip na podávání: Na chlebíčku bude dobře chutnat se šunkou i sýrem, čerstvou zeleninou i kyselou okurkou.


Tuňáková

Suroviny:

  • 120 g tuňáka z konzervy
  • 70 g zakysané smetany (nebo žervé)
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 15 g drobných kapary
  • ½ lžičky provensálských bylinek
  • ¼ lžičky sušeného česneku
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • Sůl
  • Čerstvě mletý pepř

Postup:

Tuňáka rozmačkejte vidličkou a promíchejte s ostatními surovinami.

Tip na podávání: Kanapky s tuňákovou pomazánkou dozdobte kapary a citronem. Hodit se bude i pár lístků tymiánu, oregana, nebo drobný lístek bazalky, příp. jemný plátek jarní cibulky.


Hermelínová

Suroviny:

  • 120 g hermelínu
  • 50 g dobrého šunkového salámu
  • 40 g majonézy
  • 40 g zakysané smetany
  • ½ lžíce najemno pokrájené cibule
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Hermelín nastrouhejte nahrubo. Pokud máte salám vcelku, nastrouhejte nahrubo. Pokud máte plátky, nakrájejte jemné proužky. V míse všechny suroviny společně promíchejte.


Kuřecí s avokádem

Suroviny:

  • Cca 220 – 250 g kuřecích stehen (použila jsem horní stehna – 2 ks)
  • 5 kuliček pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 bobkový list
  • 70 g zralého avokáda
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • Chilli paprička
  • Sůl
  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru

Postup:

Kuřecí maso uvařte doměkka v osolené vodě s pepřem, novým kořením a bobkovým listem.

Maso oberte a spolu s avokádem, limetkovou šťávou a koriandrem rozmixujte. Dochuťte najemno pokrájenou chilli papričkou a solí.

Tip na podávání: Tato pomazánka dobře vynikne v pšeničné tortille spolu s ledovým salátem, pokapaným limetkou a olivovým olejem.


Česneková

Suroviny:

  • 70 g eidamu nebo goudy
  • 2 stroužky česneku
  • 50 g majonézy
  • Sůl

Postup:

Eidam nastrouhejte najemno. V míse promíchejte s prolisovaným česnekem, majonézou a dochuťte solí.


Tofu pomazánka se sušenými rajčaty

Suroviny:

  • 120 g tofu
  • 30 g sušených rajčat v oleji
  • 1 menší stroužek česneku
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ¼ lžičky sušeného oregana
  • ¼ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • Sůl

Postup:

Tofu rozdrobte do mixéru. Přidejte překrájená rajčata, prolisovaný česnek, bylinky, olej, sůl a promixujte dohladka.

Tip na servírování: Pokud si přejete udělat čistě veganskou verzi pohoštění, ozdobte jednohubku s touto pomazánkou třeba slabším plátkem opečeného uzeného tempehu a ozdobte sušeným rajčetem.


Mrkvová

Suroviny:

  • 100 g mrkve
  • 40 g celeru
  • 20 g sušených brusinek
  • 70 g zakysané smetany
  • 2 lžičky medové hořčice
  • 2 lžičky citronové šťávy

Postup:

Mrkev i celer nastrouhejte najemno. Brusinky překrájejte a přidejte k zelenině. Promíchejte se zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou.

Tip na podávání: Mrkvová mi nejvíce sedí na nějakém vícezrnném pečivu. Dobře bude chutnat posypaná oříšky a dozdobená kouskem ovoce nebo sýru.



5 komentáře k “Desatero pomazánek pro každou příležitost”

Napsat komentář: Martina Lancingerová Zrušit odpověď na komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *