Desatero pomazánek pro každou příležitost

Brzy nadejde „hlavní návštěvní sezóna“ – Vánoce, Silvestr, Nový rok… Doba, kdy jsme rádi spolu a kdy řadě z nás vyvstává na mysli otázka „Co já to těm hostům dám?“ Tady je desatero snadné inspirace ?
Není nic snazšího než pomazánka. A přitom s ní můžete naložit různými způsoby. Některá se bude hodit na chlebíček, jiná na jednohubku, další do tortily, ze které uděláte roládku a nakrájíte na špalky a další pomazánka najde využití třeba při přípravě slaných kremrolek nebo košíčků.
Nivová
Suroviny:
- 250 g nivy
- 150 g měkkého tvarohu (polotučný) nebo žervé
- 50 ml mléka
- Špetka sušeného tymiánu nebo snítka čerstvého
Postup:
Nivu nastrouhejte najemno do větší misky. Zalijte mlékem, přidejte tvaroh nebo žervé a rozemnutý tymián, příp. nakrájené lístky čerstvého. Vidličkou důkladně rozmačkejte a promíchejte.
Tip na podávání: Nivová pomazánka skvělé chutná s hroznovým vínem, konzervovanými mandarinkami nebo s ořechy. Můžete jí naplnit třeba křehké košíčky, které dozdobíte ovocem nebo zeleninou.
Rybičková ze sardinek
Suroviny:
- 100 g sardinek v oleji (cca 3 ks)
- 20 g změklého másla
- 20 g majonézy
- 1 drobná šalotka
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
Sardinky zbavte páteře. V misce promačkejte spolu s máslem vidličkou. Když je máslo důkladně rozetřené, přidejte majonézu.
Cibulku nakrájejte opravdu najemno. Česnek prolisujte. Přidejte k rybičkám, osolte, opepřete a důkladně rozmíchejte.
Tip na podávání: Na chlebíčku nebo jednohubce chutná skvěle s kyselou okurkou.
Žampionová
Suroviny:
- 1 šalotka nebo ½ menší cibule
- 100 g žampionů
- 1 lžíce olivového oleje
- 120 g Lučiny
- 30 g bílého jogurtu
- ¼ lžičky podrceného nebo mletého římského kmínu
- ¼ lžičky mletého rozmarýnu
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte najemno. Žampiony překrojte napůl a nakrájejte na co nejjemnější plátky. V pánvi rozehřejte olej a cibulku zpěňte. Přidejte žampiony. Osolte a míchejte. Opékejte, dokud nejsou žampiony zlatavé a měkké. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
V míse promíchejte Lučinu s jogurtem, římským kmínem a rozmarýnem. Přidejte žampiony, dochuťte solí a pepřem.
Tip na podávání: Svěží chuť Lučiny spolu s žampiony dobře chutná v kombinaci s čerstvou zeleninou na tmavém pečivu. Pomazánkou můžete plnit i slané kremrolky.
Vajíčková
- Suroviny:
- 5 natvrdo uvařených vajec
- 60 – 70 g majonézy
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- ½ menší cibule
- Sůl
- Pepř
Postup:
Natvrdo uvařená vejce pokrájejte nadrobno. Cibulku nakrájejte najemno. V míse promíchejte všechny suroviny a ještě lehce promačkejte vidličkou.
Tip na podávání: Na chlebíčku bude dobře chutnat se šunkou i sýrem, čerstvou zeleninou i kyselou okurkou.
Tuňáková
Suroviny:
- 120 g tuňáka z konzervy
- 70 g zakysané smetany (nebo žervé)
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 15 g drobných kapary
- ½ lžičky provensálských bylinek
- ¼ lžičky sušeného česneku
- ½ lžičky citronové šťávy
- Sůl
- Čerstvě mletý pepř
Postup:
Tuňáka rozmačkejte vidličkou a promíchejte s ostatními surovinami.
Tip na podávání: Kanapky s tuňákovou pomazánkou dozdobte kapary a citronem. Hodit se bude i pár lístků tymiánu, oregana, nebo drobný lístek bazalky, příp. jemný plátek jarní cibulky.
Hermelínová
Suroviny:
- 120 g hermelínu
- 50 g dobrého šunkového salámu
- 40 g majonézy
- 40 g zakysané smetany
- ½ lžíce najemno pokrájené cibule
- Sůl
- Pepř
Postup:
Hermelín nastrouhejte nahrubo. Pokud máte salám vcelku, nastrouhejte nahrubo. Pokud máte plátky, nakrájejte jemné proužky. V míse všechny suroviny společně promíchejte.
Kuřecí s avokádem
Suroviny:
- Cca 220 – 250 g kuřecích stehen (použila jsem horní stehna – 2 ks)
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- 1 bobkový list
- 70 g zralého avokáda
- 1 lžička limetkové šťávy
- Chilli paprička
- Sůl
- ½ lžíce nadrobno pokrájeného koriandru
Postup:
Kuřecí maso uvařte doměkka v osolené vodě s pepřem, novým kořením a bobkovým listem.
Maso oberte a spolu s avokádem, limetkovou šťávou a koriandrem rozmixujte. Dochuťte najemno pokrájenou chilli papričkou a solí.
Tip na podávání: Tato pomazánka dobře vynikne v pšeničné tortille spolu s ledovým salátem, pokapaným limetkou a olivovým olejem.
Česneková
Suroviny:
- 70 g eidamu nebo goudy
- 2 stroužky česneku
- 50 g majonézy
- Sůl
Postup:
Eidam nastrouhejte najemno. V míse promíchejte s prolisovaným česnekem, majonézou a dochuťte solí.
Tofu pomazánka se sušenými rajčaty
Suroviny:
- 120 g tofu
- 30 g sušených rajčat v oleji
- 1 menší stroužek česneku
- ½ lžičky sušené bazalky
- ¼ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky sušeného tymiánu
- 1 lžíce olivového oleje
- Sůl
Postup:
Tofu rozdrobte do mixéru. Přidejte překrájená rajčata, prolisovaný česnek, bylinky, olej, sůl a promixujte dohladka.
Tip na servírování: Pokud si přejete udělat čistě veganskou verzi pohoštění, ozdobte jednohubku s touto pomazánkou třeba slabším plátkem opečeného uzeného tempehu a ozdobte sušeným rajčetem.
Mrkvová
Suroviny:
- 100 g mrkve
- 40 g celeru
- 20 g sušených brusinek
- 70 g zakysané smetany
- 2 lžičky medové hořčice
- 2 lžičky citronové šťávy
Postup:
Mrkev i celer nastrouhejte najemno. Brusinky překrájejte a přidejte k zelenině. Promíchejte se zakysanou smetanou, hořčicí a citronovou šťávou.
Tip na podávání: Mrkvová mi nejvíce sedí na nějakém vícezrnném pečivu. Dobře bude chutnat posypaná oříšky a dozdobená kouskem ovoce nebo sýru.
Tak to jsem potřebovala. Výtečné pomazánky. Děkuji
Já děkuji
Mám radost, že se Vám tato inspirace líbí.
všetky pomazánky sú perfektné
Děkuji, Marto, moc mě těší, že Vám chutnají
Paradni inspirace,kor ted pred svatkama:)dekuji