Pomazánky – červnová edice: lilková, drožďová, hráškovo-avokádová a chlebové placky bez kynutí
V přírodě se to krásně zazelenalo a celá krásně rozkvetla. Zazelenalo se to tentokrát i u nás v kuchyni při přípravě pomazánek. Hráškovo avokádová i lilková mi navodily myšlenku servírování s nějakými plackami. A tak vznikl nápad upéct tyto celozrnné chlebové placky bez kynutí. A do třetice tu máme drožďovou pomazánku, ke které mě inspirovala mamka. Ta si zrovna nedávno vařila polévku s drožďovými knedlíčky. Doplnila tak červnové trio, které, myslím si, se zase povedlo 🙂
Jak je vidět, je pořád co vymýšlet. Pomazánek se dá připravit zkrátka spousta. Některé z nich jsou známé, některé méně. Některé, jako třeba drožďová, jsou pojem. Ale když si progooglíte pár receptů, zjistíte, že se v mnoha případech liší. Každý si ji trochu poupraví a poladí. Toto je tedy prosím moje verze drožďovky. Je z těchto tří nejsložitější. Zbylé dvě zmáknete levou zadní, proto stojí za to si je připravit všechny tři. A to včetně chlebových placek, které jsou hotové také během chvíle 🙂
Drožďová pomazánka
Ingredience na 2 – 4 porce:
- 1 šalotka (banánová)
- 1 lžíce másla
- 3 kostičky droždí
- 50 ml mléka
- 2 vejce
- Sůl
- Pepř
- 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky
Postup:
- Šalotku nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi a šalotku nechte zesklovatět. Přidejte droždí a míchejte. Ve chvíli, kdy se rozpustí, promíchávejte ještě 3 minut.
- Prošlehejte mléko s vejci.
- Snižte ohřev na minimum a počkejte, dokud pánev trochu nezchladne. Pak přilijte vejce s mlékem, osolte a opepřete a důkladně promíchávejte, dokud se vejce nesrazí. Pokud je pánev hodně horká, raději ji stáhněte z plotny a nechte vždy jen krátce na sporáku ohřívat, aby se vejce nesrazily příliš rychle a pomazánka se spíš nepřipalovala. Nakonec vmíchejte pažitku.
Lilková pomazánka
Ingredience na 2 – 4 porce:
- 1 lilek
- Sůl
- 120 g žervé
- 1/3 lžičky mletého římského kmínu
- Pár snítek tymiánu anebo ½ lžičky sušeného
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Lilek zbavte stopky a podélně rozkrojte. Do každé poloviny udělejte na řezné straně křížem krážem zářezy a lilek nasolte. Nechte 20 – 30 minut vypotit. Poté otřete utěrkou a přendejte na plech. Pečte 30 – 35 minut do změknutí. Nechte zchladnou.
- Lilek nakrájejte na menší kusy a promixujte s ostatními surovinami. Podávejte vychlazené.
Avokádo-hrášková pomazánka
Ingredience na 2 – 4 porce:
- 200 g hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)
- 1 avokádo
- 2 lžíce citronové šťávy
- Pár snítek oregana
- Sůl
Postup:
- Hrášek zalijte ho vroucí vodou a nechte minutu odstát. Pak sceďte a přelijte studenou. V cedníku nechte okapat.
- Hrášek promixujte s avokádem, citronovou šťávou, oreganem a podle chuti dosolte.
Celozrnné chlebové placky bez kynutí
Ingredience na 4 placky:
- 160 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 1/3 lžičky cukru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky sody
- 3 lžíce olivového oleje
- 70 ml vody
- Rozpuštěné máslo na potření – 2 lžíce
Posup:
- Suroviny smíchejte a propracujte.
- Těsto rozdělte na 4 kousky.
- Každý rozválejte na pomoučené pracovní ploše na placku silnou 2 – 3 mm, průměrně velké 15 cm.
- Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečte 8 minut.
- Pak placky potřete z obou stran rozpuštěným máslem a složte na sebe. Přikryjte miskou a nechte takto aspoň 15 minut.