Pomazánky – červnová edice: lilková, drožďová, hráškovo-avokádová a chlebové placky bez kynutí

Pomazánky – červnová edice: lilková, drožďová, hráškovo-avokádová a chlebové placky bez kynutí

V přírodě se to krásně zazelenalo a celá krásně rozkvetla. Zazelenalo se to tentokrát i u nás v kuchyni při přípravě pomazánek. Hráškovo avokádová i lilková mi navodily myšlenku servírování s nějakými plackami. A tak vznikl nápad upéct tyto celozrnné chlebové placky bez kynutí. A do třetice tu máme drožďovou pomazánku, ke které mě inspirovala mamka. Ta si zrovna nedávno vařila polévku s drožďovými knedlíčky. Doplnila tak červnové trio, které, myslím si, se zase povedlo 🙂

Jak je vidět, je pořád co vymýšlet. Pomazánek se dá připravit zkrátka spousta. Některé z nich jsou známé, některé méně. Některé, jako třeba drožďová, jsou pojem. Ale když si progooglíte pár receptů, zjistíte, že se v mnoha případech liší. Každý si ji trochu poupraví a poladí. Toto je tedy prosím moje verze drožďovky. Je z těchto tří nejsložitější. Zbylé dvě zmáknete levou zadní, proto stojí za to si je připravit všechny tři. A to včetně chlebových placek, které jsou hotové také během chvíle 🙂

Drožďová pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce:

  • 1 šalotka (banánová)
  • 1 lžíce másla
  • 3 kostičky droždí
  • 50 ml mléka
  • 2 vejce
  • Sůl
  • Pepř
  • 1 lžíce nadrobno pokrájené pažitky

 

Postup:

  1. Šalotku nakrájejte najemno. Máslo rozehřejte na nepřilnavé pánvi a šalotku nechte zesklovatět. Přidejte droždí a míchejte. Ve chvíli, kdy se rozpustí, promíchávejte ještě 3 minut.
  2. Prošlehejte mléko s vejci.
  3. Snižte ohřev na minimum a počkejte, dokud pánev trochu nezchladne. Pak přilijte vejce s mlékem, osolte a opepřete a důkladně promíchávejte, dokud se vejce nesrazí. Pokud je pánev hodně horká, raději ji stáhněte z plotny a nechte vždy jen krátce na sporáku ohřívat, aby se vejce nesrazily příliš rychle a pomazánka se spíš nepřipalovala. Nakonec vmíchejte pažitku.

 

Lilková pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce:

  • 1 lilek
  • Sůl
  • 120 g žervé
  • 1/3 lžičky mletého římského kmínu
  • Pár snítek tymiánu anebo ½ lžičky sušeného
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje

 

Postup:

  1. Lilek zbavte stopky a podélně rozkrojte. Do každé poloviny udělejte na řezné straně křížem krážem zářezy a lilek nasolte. Nechte 20 – 30 minut vypotit. Poté otřete utěrkou a přendejte na plech. Pečte 30 – 35 minut do změknutí. Nechte zchladnou.
  2. Lilek nakrájejte na menší kusy a promixujte s ostatními surovinami. Podávejte vychlazené.

 

Avokádo-hrášková pomazánka

Ingredience na 2 – 4 porce:

  • 200 g hrášku (čerstvě vyloupaného nebo mraženého)
  • 1 avokádo
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Pár snítek oregana
  • Sůl

 

Postup:

  1. Hrášek zalijte ho vroucí vodou a nechte minutu odstát. Pak sceďte a přelijte studenou. V cedníku nechte okapat.
  2. Hrášek promixujte s avokádem, citronovou šťávou, oreganem a podle chuti dosolte.

 

Celozrnné chlebové placky bez kynutí

Ingredience na 4 placky:

  • 160 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 1/3 lžičky cukru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky sody
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 70 ml vody

 

  • Rozpuštěné máslo na potření – 2 lžíce

Posup:

  1. Suroviny smíchejte a propracujte.
  2. Těsto rozdělte na 4 kousky.
  3. Každý rozválejte na pomoučené pracovní ploše na placku silnou 2 – 3 mm, průměrně velké 15 cm.
  4. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do trouby vyhřáté na 230 °C. Pečte 8 minut.
  5. Pak placky potřete z obou stran rozpuštěným máslem a složte na sebe. Přikryjte miskou a nechte takto aspoň 15 minut.

 

 



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *