Portobello burger s pečenou paprikou

Portobello burger s pečenou paprikou

Velké radosti dělají často malé věci. Resp. pro někoho se možná zdají malé, ale tím, že nám způsobují velké emoce, jsou vlastně obrovské. Každý si pod tím představí něco jiného. Pro někoho by mohla být drobnost výlet na Měsíc a pro někoho, jako jsem já, to je bedýnka čerstvé farmářské zeleniny, bylinek, masa a sýry. Včera mi jedna taková dorazila.

Když si vzpomenu na sezónní bedýnku před půl rokem a srovnám jí s tou nejčerstvější, která mi od Fresh Bedýnky přijela včera, je to strašný rozdíl. V zimě samé zemité barvy, nic moc zeleného ani listnatého. A teď?! Červeňoučká rajčata, brčálové cukety a voňavé pugety bylinky, velké papriky a křupavé ředkvičky… k tomu čerstvé maso a sýry v biokvalitě. Všechno barevné, listnaté, košaté… Moje srdce z toho zaplesalo. Nesmím zapomenout na obrovské žampiony, ty spolu s hovězím hrají v tomhle receptu hlavní roli. Ačkoli… každá z použitých surovin má v receptu významnou roli. Umíte si ten burger představit bez salátu? Byl by smutný, co myslíte? Anebo bez bylinek? Chybělo by kouzelné aroma, které vás přivábí. Anebo bez papriky? A kde by se tam vzala jemně nasládlá chuť?

Každá ingredience v tom jídle má smysl. Teda tak by to podle mě mělo být v každém jídle 🙂 Pravda je, že když občas navštívíte nějakou restauraci, divíte se, jak plýtvají penězi nešťastnými doplňky k jídlu, které to akorát tak kazí. V dnešní době už takových moc není. S jistotou ale můžu říct, že doma nemůžete být jídlem zklamaní, ba naopak mile překvapení. A to jsem i v případě tohohle receptu byla. Jasně víte, proč při vaření dáváte konkrétní surovinu do pokrmu a proč. Má to svojí logiku. Vlastně – kecam – nemá. Má to ducha. Vy sami kouzlíte něco, co ve vás vzbuzuje emoce. Nemusíte tomu rozumět, nemusíte vlastně ani moc počítat. Pocity a vnímání chutí – to je to jediné, co při vaření potřebujete. A proto si dovolím říct, že vaření je nejen pro mě, ale pro spoustu lidí relax. Je to lechtání smyslů a pak uspokojení chutí nejen svých, ale i svých strávníků.

Je to vášeň vzbuzující Vaše individuální kreativní myšlení. Proto je teď někdo, kdo si řekne: „Portobello burger – to chci!“ A taky je někdo, kdo si pomysli: „Se ta holka asi zbláznila, že budu jíst maso v obřím žampionu?“ Ale o tom to je – je to Vaše představení. Pokud se budete držet scénáře, který jsem vám tímto receptem představila, bude to pro mě velká čest. Pokud se budete byť jen inspirovat a dotvoříte si ho podle sebe –  děkuji 🙂 Moc mě těší, když můžu někomu hodit pomocné lano a dovést ho k pocitům, které při vaření vnímám já.

Když dostanete do ruky ty nejlepší suroviny, ze kterých si můžete dovolit uvařit jídlo, je to prostě úžasný relax a báječné uspokojení – level TOP. Neříkám, že musí jít o drahé vzácné suroviny typu lanýž, kambala, nevímco. Důležitá je kvalita, čerstvost, pestrost. Neumím si představit, že bych se měla stravovat omáčkami, knedlíky a takovými bezbarvými jídly, která někteří preferují, protože se jakoýe „nasytí“. Hledám nápaditost, hledám pořád nové podněty, které si budou s mými smysly hrát a škádlit je. Jídlo je zábava. Čerstvé suroviny inspirace. A chuť hrát si s nimi je vaření. Dobrou chuť!

 

Doba přípravy: 45 minut

Množství: 2 porce

Suroviny:

  • 4 klobouky žampionů portobello
  • olivový olej
  • sůl

 

Maso:

  • 250 g mletého hovězího masa (umlela jsem si z h. předního)
  • ½ lžíce nadrobno pokrájené petržele
  • ½ lžíce nadrobno pokrájeného oregana
  • snítka tymiánu, najemno pokrájený
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Dresink:

  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • ½ lžičky mletého římského kmínu
  • snítka tymiánu, najemno pokrájený
  • špetka soli

 

Na dokončení:

 

Postup:

  1. Červenou papriku zprudka opečte, dokud se na ní nebudou dělat černé velké puchýře. Toto se lépe připravuje v troubě a je dobré si připravit předem. Opečenou papriku vložte opatrně do igelitového sáčku a nechte zapotit. Poté oloupejte, vyberte semínka a otřete papírovou utěrkou. Nakrájejte na pruhy.
  2. Žampiony lehce potřete olejem a dejte grilovat, dokud se trochu nescvrknou. Začněte opékat spodkem klobouku vzhůru. Lehce vnitřek posolte. Během grilování opatrně obracejte.
  3. Mleté maso ochuťte bylinkami, solí a pepřem a vytvarujte karbanátky. Lehce potřete olivovým olejem a z obou stran grilujte.
  4. Promíchejte suroviny na dresink.
  5. Klobouk potřete dresingem, obložte salátem, pár kousky pečené papriky, plátky okurky a položte maso. Potřete dresingem a přiklopte druhým kloboukem.

Děkuji Fresh Bedýnky za dodání kvalitních čerstvých surovin!



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *