Pstruh na citronech se salátem z pečených brambor
Nedávno jsme večeřeli pstruha lososovitého. Když jsem tak odkrajovala narůžovělé maso, napadla mě otázka: Kde se tahle ryba vůbec objevila? Vždyť před několika lety pstruha lososovitého nikdo neznal. Jak vznikl? Že by zázrak přírody? Nebo snad dali porybní do sádky lososy a pstruhy a čekali, co se bude dít? Nebo jsou to ryby ze zkumavky? Ale kdeže, pravda je někde úplně jinde.
Nejde o žádný vyšlechtěný druh ryby, dokonce tento druh ani neexistuje. Možná vás to překvapí, ale je to zcela obyčejný pstruh duhový, který byl krmen potravou s přídavkem astaxanthinu anebo se dobarvuje jinými karotenoidy. Jde o přírodní látku, kterou obsahují i někteří korýši, takže při velké snaze by se mohlo pstruhovi načervenání svaloviny podařit i ve volné přírodě. V sádkách se tenhle fígl uplatňuje ještě navíc u vypasenějších kousků, takže by pak člověk u chlaďáku mohl úplně jednoduše uvěřit, že jde o křížence lososa a pstruha.
Proč je tedy tahle ryba dražší než pstruh, když jde o stejnou rybu? Výroba speciálního krmiva něco stojí a proč si nepřisadit ještě vyšší cenu, když to lidi kupují 🙂 Já dám raději přednost klasickému pstruhovi a ušetřené peníze přihodím třeba na lahvinku dobrého vína, které bude tenhle dobrý oběd nebo večeři doprovázet. Ryba přece musí plavat, ne? 🙂
Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 25 minut
Množství: 2 porce
Suroviny:
- 2 vykuchaní pstruzi
- 1 citron
- Sůl
- 3 stroužky česneku
- Čerstvá petržel
- Olivový olej
Salát z pečených brambor:
- 400 – 500 g drobných brambor
- Olivový olej (asi 1 lžíce)
- 1 lžička mletého koriandru
- Čerstvě mletý pepř
- ½ salátové okurky
- ½ menší cibule
- ½ – 1 lžíce najemno pokrájené pažitky
Dresink:
- 1 lžíce olivového oleje
- ½ lžíce citronové šťávy
- 1 lžička medové hořčice
- Sůl
Postup:
- Ryby na každém boku nařízněte ostrým nožem. Rybu ze všech stran i zevnitř osolte. Sůl vetřete do zářezů.
- Česnek rozdrťte a vetřete do zářezů na bocích. Trochou česneku potřete i vnitřek. Pstruha položte na plech vyložený pečicím papírem.
- Citron nakrájejte na slabé plátky. Vložte pár plátků do břišní dutiny pstruha, zbytek položte nahoru na rybu. Pokapejte lehce olejem.
- Omyté brambory překrojte napůl. Propláchněte vodou a osušte papírovou utěrkou. Brambory přendejte do mísy. Pokapejte olejem, posypte mletým koriandrem a trochou čerstvě mletého pepře a důkladně promíchejte. Rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
- Rybu i brambory vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 25 minut dozlatova.
- Než se upeče ryba, nakrájejte petrželku a smíchejte s olejem (1 – 2 lžíce)
- Rybu nechte v teple.
- Okurku nakrájejte na slabá půlkolečka. Cibuli nakrájejte na jemná půlkolečka, opravdu slabounká. V míse prošlehejte ingredience na salát – olej, citronovou šťávu, medovou hořčici a špetku soli. Přidejte pokrájenou pažitku, okurku a cibuli. Přisypte teplé brambory, rychle promíchejte a podávejte k rybě. Rybu přelijte olejem s petrželkou.
velmi zajímavý a dobrý recept, vyzkoušíme, díky
Děkuji, Jani 🙂 Přeji dobrou chuť!
Hmm tak tohle vypadá skvostně, nádherné fotky 🙂
Jani, moc děkuji 🙂
Ten ptruh lososový je obyčejný pstruh amercký duhový.Je krmen,tak jak paní Jana píše a prodává se proto tak draho,jelikož tržní váho je kol.1kg a výše,tudíž 2x déle než normální pstruh.Otta z Chebu.