Zeleninové kari s domácím panýrem

Zeleninové kari s domácím panýrem

Březen – za kamna vlezem. Duben – ještě tam budem. Je fakt, že počasí za posledních pár dnů bylo pořádně rozhoupané. Jednou bylo krásné teploučko, za dva dny jsme oblíkali kabáty a rukavice. A proto jsem si neodpustila ještě jeden receptík na jemně hřejivé zeleninové kari s domácím panýrem.

Že není kari jako kari, svědčí jak Google, tak nabídky restaurací. Jednak je velký rozdíl mezi thajským a indickým kari, jednak se liší zelené kari od červeného. Přestože se tohle kari možná jeví jako thajský typ červeného kari, vidím v něm jeden velký rozdíl, kvůli kterému si červené kari už v restauracích nedávám. Obvykle se totiž potkám s poměrně nasládlou omáčkou, což mi moc nevyhovuje. Tento recept spíš inklinuje k indickému typu, jelikož pokrmu dominuje domácí panýr – jedna ze základních surovin indické kuchyně.

Panýrem jsem se inspirovala na Apetitu, nicméně jsem si recepturu trochu upravila a přidala sůl. Mimochodem syrovátka ze sýru je po vychlazení příjemně osvěžující. Myslím, že recept je strašně jednoduchý, takže asi není co víc vysvětlovat a můžete se pustit do díla 🙂

Panýr:

  • 1 litr mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 50 ml horké vody
  • Sůl

Postup:

  1. Cedník vyložte plátýnkem. Mléko přiveďte k varu. Citronovou šťávu promíchejte s horkou vodou a tenkým pramínkem lijte k mléku. Ztlumte a promíchávejte. Asi za 5 minut, kdy se syrovátka oddělí od sýřeniny, slijte mléko přes plátýnko.
  2. Pokud chcete sýr ochucený, přidejte bylinky, koření a sůl těsně předtím, než mléko slijete.
  3. Nechte okapat a pak sýr vymačkejte. Buď v cedníku sýr zatěžte miskou s vodou, aby byl sýr pevný a dal se dobře krájet, anebo přendejte sýr do mističky.

 

Zeleninové kari:

  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 3 řapíkaté celery
  • 3 lžičky červené kari pasty
  • ½ lžička římského
  • ¼ lžičky pískavice
  • 1 lžička kurkumy
  • 300 g dýně nakrájená na kostičky
  • 0,5 litru zeleninového vývaru
  • 100 g cukety nakrájené na půlkolečka
  • 120 g kokosového mléka
  • ½ lžičky skořice
  • Panýr
  • Čerstvý koriandr
  • Rýže k podávání

 

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte nadrobno a opékejte dozlatova. Řapíkatý celer oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte do hrnce a opékejte s cibulí asi 3 minuty.
  2. Udržujte hrnec na mírném žáru. Přidejte kari pastu, římský kmín, pískavici a kurkumu a asi 2 minuty míchejte.
  3. Dýni nakrájejte na drobnější kostky. Přidejte do hrnce. Zalijte zeleninovým vývarem a duste, dokud dýně nezměkne. Než bude však úplně měkká, přidejte pokrájenou cuketu. Vařte už jen krátce.
  4. Nakonec přidejte kokosové mléko a skořici. Stáhněte z plotny.
  5. Kari podávejte s rýží. Na talíři posypejte kousky panýru a čerstvého koriandru.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *