Zeleninové kapsy s balkánským sýrem

Zeleninové kapsy s balkánským sýrem

Sledovali jsme tak MasterChefa a říkám si: „To jsou neuvěřitelní machři!!“ Strašně obdivuju jejich schopnost improvizace na levelu 1000. Mě poslední dobou stěží napadá, co budu vařit  🙂 Přiznám se, že teda jedu často stejný jídla dokola… Nevím, jestli je to normální i u vás, ale mě to začíná znepokojovat. Zrovna jsem si chtěla po delší době upéct zeleninové placičky – z mrkve, cukety, brambory… Jenže jsem měla málo mrkve, doslova dvě, takže jsem s nimi moc parády nadělat nemohla a mrkev mi v placičkách prostě chutná – potřebovala bych aspoň 3 🙂 No nic, k obědu jsem spáchala něco jiného. Ale co se stalo s těma mrkvema? Napadlo mě, že když jim to s cuketou tak dobře ladí, mohlo by jim to ladit ještě s balkánem v taštičkách. Zrovna k našim dorazila ségra s neteřema na návštěvu a ta tyhle věci zkouší ráda.

A jak se ukázalo, i tak málo stačí a ve výsledku máte bezva dobrotu na návštěvu, na grilovačku, pro posezení večer na terase.. A navíc je to zdravé a úplně jednoduché…krom toho z ingrediencí, které máme mnozí běžně doma. Než stačí vychladnout náplň, máte zadělané těsto… Než tam stačíte zamíchat sýr a připravit si pracovní plochu na vyvalování těsta, máte těšsto odpočaté a můžete se pustit do práce. Než po sobě uklidíte pracovní plochu, máte už upečeno. Tomu já říkám efektivita 🙂

 

Doba přípravy: 30 minut
Doba pečení: 15 minut

Množství: 25 ks

Suroviny:

Těsto:

  • 260 g celozrnné hladké špaldové mouky + na podsypání
  • 20 g olivového oleje + na potření
  • 140 g vody
  • Špetka soli

 

Náplň:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 2 mrkve (120 g oloupané mrkve)
  • 150 g cukety
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička římského kmínu
  • Sůl
  • 50 g balkánského sýru

 

Postup:

  1. Začněte náplní. Mrkev a cuketu nastrouhejte nahrubo. Na pánvi rozehřejte olej. Cibuli pokrájejte najemno a opečte dozlatova. Přidejte mrkev, cuketu, česnek, římský kmín a osolte. Opékejte na mírnějším ohni asi 10 minut, dokud nezměkne mrkev a nevypaří se tekutina. Cuketa má tendenci pouštět vodu.
  2. Náplň nechte zchladnout. Poté do ní vmíchejte rozdrobený sýr.
  3. Suroviny na těsto důkladně zpracujte. Mělo by vám vzniknout pružné těsto. Nechte 5 minut odpočívat.
  4. Těsto vyválejte na plát silný 2 – 3 mm. Vykrajujte kolečka a plňte směsí. Okraje dobře utěsněte.
  5. Kapsy přendejte na plech vyložený pečicím papírem a potřete olejem.
  6. Vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte 15 minut dozlatova.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *