Špenátové scones

Špenátové scones

Je paradox, že občas věnujete nějaké práci, konkrétně třeba i vaření nějakého jídla, spoustu času a ovace podle představ, které jste si během té spousty času stačili vysnít, zrovna nesklidíte. Pak vemete jeden úplně jednoduchý recept, změníte na něm třeba jen pár detailů a boří se vám pod výhou pochval i vlastního nadšení z výsledku veškerá očekávání. Něco podobného se stalo v případě slaných scones. Nebudu přitahovat realitu za vlasy a lakovat vás, že mi skandovala rodina pod oknem s hesly “Ještě!!” anebo “Nechci od života víc, jen Martiny scones jíst.” Ale překvapivě fakt zabodovaly, za což, myslím, může i jejich dokončení – tedy potření krémovým sýrem a obložení lososem.

Před nedávnem jsem připravovala sladkou verzi z celozrnného těsta. Kdo už tyto scones vyzkoušel, dá mi asi za pravdu, že recept je ýzy a je je gút. S tvarohem, ricottou, jogurtem a ovocem nebo třeba máslem a medem nebo s marmoškou… Včechno je možné – univerzální snídaně, která potěší už během chvíle. Slaná varianta scones je stejně jednoduchá a úchvatná. Jediné, čím se liší, je, že jsem použila bílou mouku, nedala tam cukr, přidala špenát a udělala jiný tvar. Jinak je princip stejný – zamíchat těsto, rozkrájet, upéct.

A stejně variabilní možnosti, jako jsou u sladkých scones, se nabízejí i v případě slaných. Nejen, že se místo špenátu můžeme do těsta vmíchat olivy, sušená rajčata, bylinky, parmezán anebo nic, ale i po upečení se opět dají nakombinovat tisícerými způsoby. Napadá mě tuňák, vajíčka, bylinkový tvaroh nebo máslo, šunka, mozzarella,… cokoliv.

Jak jsem říkala, nestála mi pod oknem rodina. Výchozí pro mě byla odezva přítele. Ten, jak jsem v minulém článku k zázvorovému chlebíčku psala, má jazyk vybroušený trochu jinak než já a je malinko mlsný. S tímhle mě ale pochválil. Zabalila jsem mu scones co práce ke snídani a hnedka jsem si k pochvale vysloužila pár obdivovatelů, které sice neznám, ale domů by mě brali 😀 Takže holky, jestli se chcete vdát a už nevíte, kde hledat správnou návnadu, rozházejte kolem sebe tyhle scones. Trvá to fakt chvíli, než je vyrobíte a ve zvytku času se můžete udělat krásné 🙂 A pánové, jestli čtete článek vy, pusťte se do receptu taky. Jednak mile překvapíte svoje drahé polovičky a zbyde vám čas i energie třeba na něco dalšího 🙂 Nicméně doporučuju začít tímhle receptem už ráno, protože ráno dělá den!

Suroviny:

  • 50 g baby špenátu
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • ¼ lžičky cukru
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 40 g másla
  • 70 ml mléka

 

Na obložení:

  • Čerstvý sýr
  • Uzený losos

 

Postup:

  1. Špenát dejte do mísy a zalijte vroucí vodou. Hned sceďte a vložte do ledové vody. Sceďte a vymačkejte přebytečnou tekutinu. Překrájejte špenát na menší kousky.
  2. V míse promíchejte mouku, kypřicí prášek, sůl, cukr, tymián a kousky másla. Přidejte špenát, ještě trochu propracujte a zalijte mlékem. Zpracujte těsto.
  3. Na pomoučeném vále vytvarujte rovnoměrně silnou placku o průměru 15 cm. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem a rozkrojte na 6 dílů. Opatrně je od sebe oddělte. Lehce potřete povrch vodou a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Pečte 15 minut.
  4. Vychladlé scones rozkrojte, potřete sýrem a ozdobte uzeným lososem.



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *